Alimenty a potracenie wierzytelnosci q

• Autor wątku Autor wątku Asia6891
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asia6891

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, prosze o info w takiej o to sprawie:
Małżenstwo rozwodzi się. Po rozwodzie Sąd orzeka alimenty wobec mężczyzny na córkę płatne do rak przedstawicielki ustawowej tj matki. Mężczyzna z czasem nie wywiązuje się z tego obowiazku. Rok po zasadzeniu alimentow Sąd dokonuje podziału majątku byłych małżonków, gdzie przyznaje kobiecie mieszkanie ale jednocześnie zobowiązuje ją do zaplaty byłemu mężowi 5000 zl w zamian za elementy wyposażenia mieszkania. Kobieta postanawia nie płacić swojego długu byłemu
mężowi a w zamian za swoj dlug postanawia umorzyć mężczyźnie 5000 zl dlugu za alimenty ktore sa przyznane na ich córkę. Czy kobieta spłacając w ten sposob swój dlug postapila zgodnie z prawem. Czy miala prawo umorzyc w ten sposob swoj dlug kosztem alimentow ktore pobierala w imieniu córki?

Żona nie może nic potrącić bo alimwnty ro nie jej wierzytelność. Możecie natomiast napisać oświadczenia. Pierwsze żona, że przekazuję Panu kwotę 5 tys plus odsetki tytułem spłaty długu wynikającego z podziału majątku. Pan to pokwituję. Potem Pan pisze oświadczenie podobnej treści tylko w tytule opisuje, że są to alimenty dla ccórki za okresztę od x do y i przekazuje je Pan na ręce przedstawicielki ustawowej. Ona to kwituję i jesteście rozliczeni.

robinsonik napisał:
Żona nie może nic potrącić bo alimwnty ro nie jej wierzytelność. Możecie natomiast napisać oświadczenia. Pierwsze żona, że przekazuję Panu kwotę 5 tys plus odsetki tytułem spłaty długu wynikającego z podziału majątku. Pan to pokwituję. Potem Pan pisze oświadczenie podobnej treści tylko w tytule opisuje, że są to alimenty dla ccórki za okresztę od x do y i przekazuje je Pan na ręce przedstawicielki ustawowej. Ona to kwituję i jesteście rozliczeni.
Dzieki tak myslalam ze na postawie art 498kc nie mozna powrącic dlugu z alimentow bo ma zastosowanie 505kc ale chcialam sie upewnic bo bałam sie ze kobieta moze sie na mnie zażalić po tym jak poinformowalam ja o tym ze dokonała potracenia niezgodnie z prawem

Powrót