Alimenty a wyjazd do włoch

• Autor wątku Autor wątku kasiamocko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiamocko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam przyznane alimenty w Polsce i pobieram z funduszu alimentacyjnego czy wyjeżdżając do Włoch mogę się starać o ich kontynuacje

Witam,

Na podstawie art. 1a ustęp 2 Ustawy „O pomocy osobom uprawnionym do alimentów” „Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobom, o których mowa w ust 1 (w tym wypadku chodzi o obywateli polskich ), jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres świadczeniowy, w którym otrzymują świadczenia z funduszu alimentacyjnego, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej” – daletego też co do zasady wyjazd za granicę na stałe lub też na dłuższy okres spowoduje zawieszenie wypłat z funduszu alimentacyjnego. Jeżeli natomiast wyjazd odbywa się do kraju w którym mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, wówczas wypłata środków z funduszu nie ulega zmianom.
Włochy należą do kręgu krajów objętych koordynacją systemów zabezpieczenia społecznego jak państwo Unijne, jednakże istotne jest także to jaki typ świadczeń alimentacyjnych Pani otrzymuje.

W takiej sytuacji wójt (burmistrz lub prezydent miasta) powinien wystąpić do marszałka województwa z wnioskiem o ustalenie czy w danej sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. W wypadku pozytywnej decyzji następuje wypłata świadczeń alimentacyjnych z funduszu.

Łączę pozdrowienia.
I zapraszamy w przyszłości do współpracy.

Studio Legale Vellini
info@studiovellini.it
Catania
obsługa prawna także w j. polskim

Alimenty z funduszu pobieram na córkę która ma 11 lat a mój były mąż nie spłaca do funduszu czy w takie sytuacji mogę się starać o kontynuacje .

"W takiej sytuacji wójt (burmistrz lub prezydent miasta) powinien wystąpić do marszałka województwa z wnioskiem o ustalenie czy w danej sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. W wypadku pozytywnej decyzji następuje wypłata świadczeń alimentacyjnych z funduszu."

potrzeba zwrócić się do w/w organów.

Witam prosze o pomoc jak mam zalatwic w polsce kontynuacje tych alimentow i jakie potrzebne mi sa dokumenty ,nadmieniam ze we wloszech nie pracuje i z dzieckiem jestesmy na utrzymaniu mojego partnera dziekuje

Obecnie mieszkam we wloszech i dziecko tu bedzie chodzilo do szkoly .

odpowiedzmasz w #2
wyjazd za granicę na stałe lub też na dłuższy okres spowoduje zawieszenie wypłat z funduszu alimentacyjnego

witam
ja mam troche inny problem ale tak jakby z tej samej bajki.
obecnie jestem w ciazy, zarowno ja jak i ojciec dziecka jestesmy polakami ale mieszkamy i pracujemy we wloszech. on poki co uchyla sie od obowiazku jako takiego, rozstalismy sie w sumie tuz po tym jak dowiedzial sie ze jestem w ciazy. czy ktos moze mi powiedziec gdzie bede musiala wystapic o ustalenie ojcostwa i alimenty? we wloszech czy niestety w polsce? z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam iwa

Witam proszę o pomoc ojciec mojego syna pozbawiony jest praw rodzicielskich nigdy tez nie płacił alimentów pieniądze otrzymuje z urzędu.Wraz z dzieckiem planuje wyjazd do Włoch na stałe do puki nie znajdę pracy będziemy na utrzymaniu mojej rodziny mój syn będzie chodził tam do szkoły wiem ze w Polsce muszę zrezygnować ze świadczeń które do tej pory otrzymywałam.Co powinnam zrobić żeby otrzymywać alimenty we Włoszech i czy kwota będzie taka sama jak w Polsce:)Prosze o pomoc

Powrót