alimenty art 823 kpc przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku demeter1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

demeter1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Na wstępie przepraszam za przydługi opis. Sytuacja przedstawia sie nastepująco. Mam zasadzone alimenty od ojca w wysokosci 300 zl(po podwyższeniu w 2000roku) ponieważ nie płacił on regularnie mama jako przedstawiciel ustawowy złożyła wniosek egzekucyjny do komornika w Sosnowcu i tak do moich 18 urodzin mniej wiecej (osiagnelam pełnoletniość w marcu 2007, alimenty przychodzily do grudnia 2006) alimenty przychodziły regularnie. Po mojej pełnoletniości przestaly przychodzic, o czym nie wiedziałam bo mama wciaz dawala mi pieniadze na studia i mieszkanie w innym miescie a ja sadzilam ze czesc tej kwoty to wlasnie zasadzone alimenty(mama nie upominala sie o alimenty bo uniosła sie honorem a pozatym sama zarabiala wtedy calkiem ok). Sprawa caly czas była u komornika, jednak niedawno dowiedzialam sie ze ojciec od 5 lat nic nie placi. Zadzwonilam wiec do komornika w Sosnowcu który prowadził sprawe w celu uzyskania jakiś informacji. Dowiedziałam sie ze w 2009 roku skierował on do mnie pismo czy ponawiam wniosek egzekucyjny, na moj stary adres pod którym zamieszkuje moja przyrodnia siostra i zostalo ono zwrocone jako nie podjete w terminie. Na moje pytanie o nr przesylki zeby moze wyjasnic to na poczcie (siostra przekazuje mi wszystkie listy) stwierdzil ze to niemozliwe bo dokumenty sa zarchiwizowane w Sopocie(?)-drugi koniec polski. Złożyłam wiec wniosek o egzekucje z 5 lat do innego komornika w Bielsku (obecnie tam mieszka moj ojciec) dostarczajac tylko kopie wyroku z klauzula wykonalnosci, zostałam wezwana do uzupelnienia brakow i dostarczenia orginału. Po ponownym kontakcie z komornikiem z Sosnowca dowiaduje sie ze dokumenty "cudownie sie znalazy" i skierował on do mnie pismo o umorzeniu egzekucji w trybie art823 kpc na ktore przysługuje mi odwolanie w ciag 7 dni. Wyslane oczywiscie na stary adres mimo ze zawiadomilam go przy pierwszej rozmowie telefonicznej o zmianie adresu. I tutaj kilka pytan:

Czy art 823kpc nie jest wylaczony czasem w tym wypadku przez art 1086kpc jako ze sa to alimenty?
Czy miałam obowiazek ponowic wniosek o egzekucje sama po osiagniecie 18 lat czy jest to zwykly wymysl komornika?
Jak moge sie odwołac od tej decyzji?
Czy przez umorzenie z art 823 kpc moje alimenty sie przedawnily i moge domagac sie tylko egzekucji za 3 ostatnie lata?
Co komornik robil w mojej sprawie od roku 2007 w ktorym skonczylam 18 lat do roku 2009? Czy jest jakas skarga na jego bezczynnosc?

Niestety sa to czeste przypadki,gdzie komornik zawiadamia "dorosle" dziecko o zmianie w egzekucji(obowiazek wierzyciela rodzdzica przechodzi na dziecko).Moj syn nie otrzymal listu,bo tego pilnuje,ale takze musi zlozyc dokument u komornika(lub pelnomocnictwo) do dalszej egzekucji alimentow.
Czy nowy adres jest adresem zameldowania,czy tez zameldowanie istnieje w poprzednim miejscu?

nowy adres jest adresem zameldowania. z czego wynika obowiazek poparcia wniosku po osiagnieciu pełnoletniości? jest na to jakas podstawa prawna?
jeszcze sprostowuje, podstawa postanowienia to azr 182kpc w zw z art 13&2 kpc, a nie jak wczesniej poinformowano mnie telefonicznie art 823kpc

Powrót