Alimenty - Auskunft über Ihre persönlichen und wirtschaftlichen Verhältnisse

• Autor wątku Autor wątku Pixel_CAD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pixel_CAD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Otrzymałem z Jugenamt taki oto formularz ( Pobierz [ 2MB ] ), mam problem z jego wypłenieniem, dlatego udałem się nawet do Czerwonego Krzyża, tam jednak odpowiedzi nie uzyskałem. Ale najpierw krótko o co chodzi....

Jestem w trakcie separacji mieszkam sam, pracuję na pełen etat, syn ( 4,5 roku ) wraz z matką ( nie pracuje, Harz IV ) na innym mieszkaniu. Wszyscy mamy obywatelstwo Niemieckie.

Nie posiadam żadnych majątków, auta, ziemi, spadków, innych prac, inny dochodów, itd.

Zarabiam około 1500 Euro NETTO,
- Mieszkanie 425 Euro
- Internet: 30 Euro
- Ubezpieczenia: 25 Euro
- Buskarta: 65 Euro
- Prąd: 40 Euro
- Vermögenswirksame Leistungen (VWL): 105 Euro
- Telefon: 10 Euro

W sumie: 700 Euro wydatków.

Powołując się na Panią z Czerwonego Krzyża w formularzu mam dwie opcje:

1) Wypełnić go danymi powyższymi i czekać na odpowiedz ile będę zgodnie z Duseldorf Tabele zmuszony płacić co miesiąc
2) Podpisać na stronie nr. 3 zaświadczenie i zobowiązać się do comiesięcznej opłaty w wys. 144 Euro do 5 roku życia Syna.

Od razu zaznaczam, że nie chcę uniknąć płacenia na dziecko, problem mój polega na tym, że ja płacę, a dziecko prawie nic z tego nie ma ( około 30 Euro ) ponieważ, moja była nie pracuje i nie mogą otrzymać więcej niż mogą mieć gdy mają Harz IV. Po co mam płacić, a pieniądze idą w luft. Wolę je wydać na np. zabawki albo ubrania dla syna.

Moje konkretne pytanie brzmi:

Ile będą wynosiły alimenty po wypełnieniu formularza pełnymi danymi, czy jednak bardziej dla mnie korzystniejsze jest podpisanie na stronie nr 3 ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pixel_CAD

Gdybyś nawet nie płacił to dziecko otrzyma i tak z Jugentamtu około 150e miesięcznie przez 5 lat a oni ściągna to od ciebie -po co te uniki.

syn ( 4,5 roku ) wraz z matką ( nie pracuje, Harz IV ) na innym mieszkaniu. Wszyscy mamy obywatelstwo Niemieckie
Żona ma płacone Harz IV -kindergeld-opłate mieszkania i dostanie alimenty 144e.

Powrót