Alimenty-bezrobotny niby

• Autor wątku Autor wątku magda40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nie dostaje alimentów od grudnia,mam dwoje dzieci,nie należą mi się alimenty z funduszu bo wzięli mój dochód za 2010r,komornik też nie ma z czego ściągnąć nie wiem co mam robić dalej.Proszę o pomoc.

Moze warto złozyc doniesienie do prokuraturty z art.209 kk-moze wtedy "tatuś"sie obudzi i zacznie płacić jak zobaczy co mu grozi

Mozna rowniez zglosic w MOPS dluznika o aktywizacje zawodowa dluznika(do tego potrzebny jest dokument o bezskutecznej egzekucji od komornika).Niewiele to pomaga,ale jest szansa,ze jak zechca mu dac prace,to sam sie zatrudni(zapewne za min.krajowe).

Dziękuje za informacje!Jakie trzeba pozbierać dokumenty do prokuratury i czy trzeba specjalny wniosek?

Nie,idzie Pani do prokuratury i prosi o zlozenie zawiadomienia z Art.209 kk.Warto zabezpieczyc sie w dokument od komornika o stanie zaleglosci(wyda od reki).Podobnie w MOPS ,gminie dluznika(przeprowadza na Pani wniosek wywiad,gdyby byly alimenty placone przez FA mieliby sami taki obowiazek).Prosze pamietac,ze musi Pani udowodnic,ze niezaspakajane sa potrzeby najwazniejsze dzieci(w moim wypadku nie wierza).

magda40 napisał:
Nie dostaje alimentów od grudnia,mam dwoje dzieci,nie należą mi się alimenty z funduszu bo wzięli mój dochód za 2010r,komornik też nie ma z czego ściągnąć nie wiem co mam robić dalej.Proszę o pomoc.

Witam!
Ja mam podobną sprawę,"tatuś" nie płaci,komornik nie ma z czego ściągnąć, z funduszu nie dostanę,bo mam za duże dochody,włuczę się po sądach już dwa lata,w tym sąd karny,prokuratura-wszystko na nic,bo prokuratura nie widzi znamion przestępstwa.Smutne,ale w naszym kraju nikogo nie obchodzą dzieci i samotne matki.Masz dziecko,to go utrzymuj a "biedny" tatuś pod ochroną państwa.

Naprawde MOPS w gminie dluznika moze go "ponekac".W moim wypadku na tyle to zrobil,ze dluznik zalozyl wlasna firme,zeby nie znaleziono mu pracy.Firma ma 0 dochodu,wiec nie ma czego sciagnac komornik,a zeby pracowal u kogos,zabralby mu 60%,wiec nawet przy najnizszej krajowej "cos by wpadlo".

Ja chodzę do prokuratury od 6 lat składam skarge za skargą i nic on kłamie że nie pracuje ja ja wiem że pracuje na własny rachunek w budowlance i dobrze zarabia. Prokuratura umarza mi ciągle i tak w kułko a on śmieje mi sie w twarz. Takie beznadziejne prawo w sądach. Więzienia pełne dla tego prokuratura umarza dużo spraw

Nie,prokuratura uwaza nas pracujace matki za milionerki,skoro nie nalezy sie z FA(wydatkow nie chca zauwazyc),a tatusiow za "pokrzywdzonych" przez zycie.Ja juz wszystko zrobilam ,co moglam w ciagu 15 lat 8 razy -art.209 kk,w koncu -Art.300 kk(dowody sama uzyskalam i przedstawilam Prokuraturze) i co?340 zl przez 15 lat na dwoje dzieci(nawet nie ma 1 gr dziennie).

Powrót