Alimenty - czy jest mozliwosc sciagniecia czego kolwiek ?

• Autor wątku Autor wątku SanJow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SanJow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Chcialam spytac co mogę zrobić.
Jestem po domu dziecka, ojca w zyciu na oczy nie widziałam , matka zmarla. Ojciec długu alimentacyjnego ma wobec mnie bezmala 60tys. zl. Oczywiście na mój wniosek komornik go sprawdzil, nie posiada zadnych nieruchomości i ruchomości. Dowiedzialam się ze można było by te pieniądze sciagnac z dziadkow , rodzicow ojca ale żeby komornik się tym zajol musiala bym podac imie nazwisko pesel adres. Nie jestem w stanie ustalić tych danych samemu, przynajmniej nie wiem jak mogla bym je ustalić samemu.
Dodam ze bierzacych alimentów nie pobieram mimo ze się ucze i mam 23lata dlatego ze moje zarobki przewyzszaja limit dochodu .
Wiem ze mogla bym sprobowac sprzedać dlug za 10-20% jego wartości. Ale pierw chciała bym sprobowac sciagnac to z dziadkow o ile jeszcze zyja. Ale jak się dowiedzieć czy zyja jak się nazywają pesel adres . czy jest jakas możliwość zdobyc te dane ?

Nie ma takiej mowy by uzyskac ta kase od dziadkow. Przeciez to nie ich dlug. Tylko ich syna. Im nic do tego.

nie wiem jakie masz wyksztalcenie ale napewno nie zwiazane z prawem windykacja itd. informacje ktora posiadam ze alimenty placa dziadkowie mam od komornika i osob kompetentnych w temacie.

Jak ojciec nie placi mozesz ubiegac sie o alimenty od dziadkow ale nie probowac sciagnac dlug ojca z nich. To nie jest ich dlug. Cos pomylilas. Poza tym cos mi się wydaje ze bralas tez kase z FA. Zgadza aie? To juz za ten czas ojciec nie ma dlugu wobec ciebie tylko wobec Panstwa.

Ostatnia edycja:
z funduszu bralam przez zaledwie pol roku. bo szybko po wyjsciu z bidula sie usamodzielnilam. z tego co piszesz od dziadkow moge dochodzic tylko bierzacych alimentow (ktore na dzien dzisiejszy mi nie przysluguja bo dochod przekracza jakas tam sume) ale zaleglych juz od dziadkow nie moge sciagnac ? dobrze to rozumiem?

a co do calego dlugu to mam podliczony przez komornika na prawie 60 tys bo jak bylam w bidulu w rodzinie zastempczej itd bla bla bla to ojciec nie placil

reasumujac, nic nie moge zrobic zeby sciagnac te pieniadze? walka z wiatrakami

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zeby placili dziadkowie musialabys ich podac do sądu. I uztskac wyrok. A jak zarabiasz to sprawa bardzo watpliwa do wygrania chyba ze dziadkowie sa bogaci. Jak ojciec cos odziedziczy to wtedy moze byc szansa.

a wiesz cos o firmach odkupujacych dlugi? jak to dziala i ile realnie mozna dostac ?

a jeszcze o dziadkach bym sie nie dowiedziala ze zmarli a komornik sam nie sprawdzi czy ojciec cos ma wiec musiala bym wystepowac o sprawdzenie majatku ojca co kilka miesiecy zeby teoretcznie spadku nie przepisal na kogos innego. zreszta jaki spadek jak nic nie wiem o rodzinie. walka z wiatrakami

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Długów alimentacyjnych firmy raczej nie skupuja.
Pani mogła pozwać dziadków w dniu swoich 18 urodzin. Po usamodzielnienie się czyli rozpoczeciu pracy ojciec powinien wnieść pozew o zniesienie obowiązku. Nawet jeśli nie zna Pani sytuacji i zrobi to później to sąd na jego wniosek może je znieść z datą wsteczna. Zatem komornik niekoniecznie wyliczył prawidlowa kwote (opierał się bowiem na wyroku, który może być zniesiony z datą wsteczna, a komornik wyliczył zapewne również bieżące).
Dziadkowie nie muszą miec z Pania nawet kontaktu w chwili obecnej. Mogą natomiast Pania wydziedziczyc tak na wszelki wypadek.

to jest porada dla ojca i dziadkow co zrobic by zyc bezpieccznie :) za co tez dziekuje jak i za kazda odpowiedz.

ale wrocmy do tematu, co ja moge zrobic zeby odzyskac jakas czesc tych pieniedzy, jaka kolwiek

Jak ojciec nic nie ma to z pustego i salomon nie naleje...

Powrót