Alimenty dla byłego męża

• Autor wątku Autor wątku Małgorzata 1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Małgorzata 1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Proszę poradźcie - bliska mi osoba (mężczyzna) popadła w bardzo duże problemy ze zdrowiem po tym, jak próbowała popełnić samobójstwo. Jest na rencie, ok 1800 zł, wymaga leczenia, opieki. Żona odeszła od niego po kilku latach opiekowania się nim, ale to i tak było małżeństwo w rozsypce jeszcze przed próbą samobójczą. Czy osoba ta ma szansę otrzymać alimenty od byłej żony? Czy 1000 zł to realna kwota (rehabilitacja, opieką, leki kosztują)? Czy to, że on sam doprowadził się do tego stanu alkoholem i próbą samobójczą może mieć wpływ na decyzję sądu? Była żona ponoć dobrze zarabia, wiem że chce ponownie wyjść za mąż i na razie nie zadeklarowała żadnej pomocy, więc na ugodę nie liczymy. Zostaje sąd - czy jest szansa na alimenty?

Rozwod byl z orzeczeniem o winie?

Dawno byl orzeczony? Maja dzieci? Dorosle?

karolla0905 napisał:
Dawno byl orzeczony? Maja dzieci? Dorosle?
Rozwód był rok temu, dzieci nie mają. Dopowiem jeszcze tylko, że mój przyjaciel potrzebuje opieki, nie może pracować (stąd renta), opiekują się nim siostry od kiedy żona odeszła. Żona niechiala płacić alimentów, to była taka umowa między nimi, że rozwód będzie bez orzekania i rozstają się na zawsze bez żadnych pretensji i zobowiązań,ale to tylko umowa między nimi,nic oficjalnego. Ale człowiek został z samą rentą, siostry nie są w stanie wszystkiego same opłacać bo mają swoje rodziny (jedna siostra jest opiekunem prawnym mojego przyjaciela - nie wiem czy jej dochody też byłyby brane pod uwagę).

Moze spróbować złożyć wniosek do sadu. Sad oceni. Ale facet jest w ciężkiej syruacji z wlasnej winy alkoholizm proba samobójcza...nie mieli majątku?

Właśnie dlatego się martwię, że dla sądu to może mieć znaczenie, ale to nie zmienia faktu, że on potrzebuje tych pieniędzy.
Mieli dom, tylko że z kredytem. Po sprzedaży zostało kilkadziesiąt tysięcy, ale podzielili się po połowie. Pieniędzy jeszcze mu z tego trochę zostało, ale już nie na długo a co potem?

Niektórzy za 1630 zł muszą utrzymać trójkę dzieci, a on jest sam ma 1800 zł renty i nie daje rady?

Marne szanse. Wniosek zlozyc mozna ale byla zona bedzoe sie na pewno bronic i to mocno. Bo płacić ba bylego meza pijaka ktory sam sie doprowadzil do tego stanu...

mpn103 napisał:
Niektórzy za 1630 zł muszą utrzymać trójkę dzieci, a on jest sam ma 1800 zł renty i nie daje rady?
To jest ciężko chory człowiek. Sama opieką to ok1500 zł miesięcznie, leki i rehabilitacja to drugie tyle, więc ta opinia jest nie na miejscu.

karolla0905 napisał:
Marne szanse. Wniosek zlozyc mozna ale byla zona bedzoe sie na pewno bronic i to mocno. Bo płacić ba bylego meza pijaka ktory sam sie doprowadzil do tego stanu...
Dziękuję za odpowiedź. Spróbujemy, jeśli jest szansa, to warto spróbować. Każdy popełnia błędy, on bardzo duże, ale to nadal człowiek, który potrzebuje pomocy.

Rozumiem ze te wszystkie opaty to za prywatna opieke 1500 pln i rehabilitacje? Skoro ma rente ma tez ubezpieczenie i z tego powinien korzystac.

mpn103 napisał:

Nie do końca, pomijając +500 to z FA na każde dziecko $ albo lub oraz od ojca dziecka i często pomoc z gminy, dopłaty, dofinansowania i mieszkania do opłacenia za grosze.

Powrót