Alimenty dla dorosłej osoby

• Autor wątku Autor wątku Berwerka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Berwerka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam mam 21 lat i uczę się zaocznie czynnie i pracuję dziennie. zastanawiam się czy te alimenty które pobieram od ojca mieszkającego za granicą dalej mi przysługują? jeśli pracuję ale dalej pobieram nauczanie i w tym roku podchodzę do matury (wiążą się z tym wszelkiego rodzaju korepetycje przynajmniej 3 razy w tygodniu) czy ojciec na prawo wytoczyc sprawe by mi je odebrac? chcialbym zamieszkać ze swoją partnerką ale niewiem czy wtedy odrazu nie zostaną mi odebrane wyzej wymienione alimenty. byłbym wdzięczny na pomoc.

Ojciec sam płaci? Wie o tym że pracujesz?

Tak tylko ojciec (kiedyś porzucił mnie i matkę). Co do pracy to sam niewiem bo nigdy się nie interesuje. Teraz na siłę próbuje się dowiedzieć raptem i ściągnąć mnie do siebie do anglii. Najprawdopodobniej chce pozbawić mnie tych alimentów a wręcz boję się że będzie się domagał alimentów odemnie.

co do zasady alimenty ci sie nie naleza od kiedy pracujesz i z powodzeniem ojciec moze sie domgac ich zwrotu

bramborak napisał:
co do zasady alimenty ci sie nie naleza od kiedy pracujesz
Od kiedy zaprzestał nauki w trybie dziennym :)
Skoro uczy się zaocznie, może pracować, a czy to robi, czy nie, to już problem pytającego.

W gruncie rzeczy to alimenty są należne niezależnie od tego czy ktoś pracuje czy nie, czy się uczy czy nie. Ważne czy jest się w stanie samodzielnie utrzymać.

Ostatnia edycja:
Czy ma możliwość by się samodzielnie utrzymać.

Powrót