Alimenty dla dziecka pełnoletniego

• Autor wątku Autor wątku Chrisss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

Chrisss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Załóżmy jest jest sobie dziecko pełnoletnie które studiuje zaocznie, mieszka w innym mieście i pracuje. Wynagrodzenie w tej chwili bez konkretów, ale załóżmy dwie wersje np. 800 zł lub 1500 zł i więcej.

Pytanie brzmi następująco: czy takiej osobie, należą się alimenty ze strony obojga rodziców? Jakie są warunki żeby otrzymywać alimenty? Ile można maksymalnie zarabiać, żeby nie odebrano alimentów. Powiedzmy, że mieszkanie 900 zł (dzielone na dwie osoby, tj. ze współlokatorem) czyli 450 zł + szkoła (400 zł) + media (ok. 100 zł) + utrzymanie tj. jedzenie.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w tej kwestii.

Jeśli zły dział bardzo proszę o przeniesienie tematu :).

Nie ma sztywnych kwot zarobku od których alimenty się nie nalezą.
Każda sprawa podlega indywidualnej ocenie.
Po pierwsze dziecko by ubiegać się o alimenty musi wykazać że nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie. Chodzi o usprawiedliwione okolicznościami potrzeby dziecka. (zobacz art. 128 i następne kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Ok rozumiem.

Natomiast co w sytuacji, w której np. rodzice są w separacji, wcześniej przyznano (nie wiem czy mi czy matce), bo całą kasę bierze matka i daje mi na wydatki etc etc... powiedzmy, że jestem z matką w konflikcie i nie otrzymam od niej żadnej kasy po przeprowadzce do mieszkania, które już w tej chwili wynajmuje (stoi puste, czeka na rok studencki)... chcę drogą sądową "zmusić" ją do płacenia alimentów. Jak wygląda taki proces? Jakie są tego koszta? Adwokat? Nie mam zielonego pojęcia o tym, dlatego pytam ;).

Strona dochodząca roszczeń alimentacyjnych jest zwolniona od kosztów sądowych.
Adwokat nie jest obowiązkowy.
"Zmuszanie" drogą sądową należy zacząć od sporządzenia sensownego pozwu, którego twierdzenia winny być poparte dowodami.

O alimentach było sporo na forum. Proponuję skorzystać z opcji "szukaj" u góry strony.

Regulamin działu:
Ubezpieczenia społeczne w ZUS, KRUS, emerytury, renty, zasiłki.

Zalecam użytkownikom zadawanie pytań w odpowiednich działach.
Oraz korzystanie z wyszukiwarki.
Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót