Alimenty dla rodzicow !

• Autor wątku Autor wątku ProblemZojcem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

ProblemZojcem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jestem nastolatkai mam ciezka sytuacje z ojcem. Chce pozbyc sie jego nazwiska, poniewaz dowiedzialam sie iz, gdy skoncze 18 lat moze pozwac mnie o alimenty. Skrupulow by nie mial, wiem to na pewno. Wiec nie ma co z tym czekac ! Mieszkam za granica z inna rodzina, kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac. Troche sie tego boje... Najbradziej boje sie tego, ze spotkam go na sprawie. Wiem, ze ktos inny musi wystapic w moim imieniu, poniewaz ja jestem jeszcze niepelnoletnia.
1. Czy mozliwe jst aby sprawa odbyla sie bez mojej obecnosci ?
2. Ale czy koniecznie to moja mama musi wystepowac w moim imieniu ?
3. Kto inny ma prawo do wystapienia za mnie w sadzie ?
4. Czy to, ze znecal sie nade mna psychiznie, a czasem nawet fizycznie i nie interesowal sie mna. Nie placil alimentow. Bylam przesladowana przez osoby z otoczenia kryminalnego i przez wiele innych osob, ktore znaja jego historie. I wiele innych argumentow wystarczy, abym mogla zmienic nazwisko ? ]
5. Bede mogla zmienic nazwisko na nazwisko rodziny ? Np. Matki ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Proszę Panią, ma prawo dochodzenia alimentów, o ile uczynił zadość swojemy ojcowskiemu obowiązkowi, a skoro Panią się nie interesował i nie łożyć, wątpliwe aby Sąd zasądził alimenty.

[cytat="granttt"]Proszę Panią, ma prawo dochodzenia alimentów, o ile uczynił zadość swojemy ojcowskiemu obowiązkowi, a skoro Panią się nie interesował i nie łożyć, wątpliwe aby Sąd zasądził alimenty.[/cytat]

Zalezy tez jak Sąd zinterpretuje '' nie interesował się'' Czyz nie mam racji ? Znam przypadek w ktorym ojciec rowniez sie nie interesoal, lecz.. W wieku gdy dziewczyna skonczyla 18 lat dostala pismio, iz musi placic na ojca alimenty w wysokosci 500 zl miesiecznie. Nawet nie byla na sprawie. :o Wiec o co w tym wszystkim chodzi :?:

To znow ja. Zapomnialam o jednym.
1.Co zrobic aby w koncu zaczal placic te alimenty :?: :?:

Proszę Pani w tamtej sprawie zapadł wyrok zaoczny, bo dziewczyna nie stawiła się odoniosła się do pozwu (prawdopodonie nie otrzymała go z jakichś względów).

Jakie ma możliwości zarobkowe Pani ojciec ?, z czego się utrzymuje ?, czy wobec Pani na zasądzone alimenty ?

Otoz to.. W swietle prawa jest bezrobotnym pasozytem :P Lecz czerpie pieniacze z ''lewych'' interesow. A alimenty od dawna sa mi juz przyznane, tylko.. Ze ich nie placi. Prosze nie mowic mi pani ;) Jestem na to za mloda, nazyam sie Karolina =) Pozdrawiam

[cytat:uit5as4h]
Proszę Panią, ma prawo dochodzenia alimentów, o ile uczynił zadość swojemy ojcowskiemu obowiązkowi
[/cytat:uit5as4h]
Tylko, że nie może ubiegać sie o alimenty od dziecka małoletniego, które nie ma swoich dochodów i samo potrzebuje wsparcia od tegoż człowieka, a nie odwrotnie.
To raczej - moim zdaniem - jakiś jakiś absurd.

[cytat="Vegas"][cytat:2m0gm3ds]
Proszę Panią, ma prawo dochodzenia alimentów, o ile uczynił zadość swojemy ojcowskiemu obowiązkowi
[/cytat:2m0gm3ds]
Tylko, że nie może ubiegać sie o alimenty od dziecka małoletniego, które nie ma swoich dochodów i samo potrzebuje wsparcia od tegoż człowieka, a nie odwrotnie.
To raczej - moim zdaniem - jakiś jakiś absurd.[/cytat]

Chodzi o to, ze kiedy skoncze 18 lat. Moze sie ubiegac.

[cytat:1eh6uzuo]
Chodzi o to, ze kiedy skoncze 18 lat. Moze sie ubiegac.
[/cytat:1eh6uzuo]
Wiek nie ma tu nic do tego.
Napisałem o małoletności, żeby bardziej uwypuklić temat, ale dziecko uczące sie i nie mające własnych dochodów oraz majątku, nie może być pozywane o alimenty.
Może jedynie samo pozywać i być osobą uprawnioną, jeśli skończy 18 lat i dalej się edukuje.

Powrót