Alimenty Dług Umorzenie

• Autor wątku Autor wątku QwaKlak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

QwaKlak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, na w stępie chce wspomnieć o tym, że jestem młodą osobą(18 lat).
Dowiedziałem się o zadłużeniu mojego ojca (chodzi o alimenty na mnie nie mała kwota) i ogólnie naciska mnie abym odstąpił od komornika i zapewnia, że wszystko spłaci w przyszłości, jednak nie chce mi się w to wierzyć jeżeli tyle ma nie zapłacone i tyle czasu się uchylał od płacenia co gorsza kwota zasądzona nie była przerażająca według mnie wręcz trochę śmieszna, ale to nieważne. Pierwsze pytanie mam na temat czy można odstąpić od komornika, ale aby dług cały czas został(alimentacyjny) abym zawsze miał jakąś tam furtkę powrotu, chciałbym aby ojciec jak najmniej zapłacił komornikowi(zresztą to jest jego główny argumenty bo komornik bierze 20%).

rozważałem opcje które nie wiem czy wgl są możliwe, ale jestem kompletnie zielony :

- płacenie do ręki, ja bym pisał komornikowi, że otrzymałem jakąś kwotę i do tej opcji mam pytania(jeżeli ta opcja jest nie możliwa nie odpowiadajcie na pytania) : 1.ile komornik nalicza długu ojcu w takiej opcji/ czy tak samo jakby płacił przez komornika 20%?
2.Czy jakby spłacił jakąś tam kwotę(regularnie itd.) i wtedy postanowiłbym odstąpić od długu(bo dwa lata myślę, że mogę mu darować) to ile musiałby zwrócić pieniędzy komornikowi(słyszałem, że to jakieś wtedy 5%)?
3. czy ja musiałbym spłacać komornika itd.?

-umorzenie długu, ale jednocześnie napisanie jakiejś umowy na tą samą kwotę(ponowne zadłużenie) i pytania:
1. ile trzeba zapłacić w takim wypadku komornikowi?
2. czy ja musiałbym spłacać komornika itd.?

-odstąpienie proste od egzekucji, ale wciąż dług zostaje pytania:
1.ile trzeba zapłacić wtedy komornikowi?
2. czy ja musiałbym spłacać komornika itd.?

-odstąpienie od egzekucji nieruchomości, zarobków itd.(aby komornik nie sciągał pieniędzy z tych miejsc chciałbym aby ojciec płacił dobrowolnie) pytania:
1.czy zmniejsza to koszty komornicze?
2.czy zawsze mogę wrócić do stanu wcześniejszego(sciągalności ze wszystkiego), w razie gdyby nadal się uchylał?

opcje mogą się przenikać i jakieś sugestie z waszej strony. Ogólnie nie chce oskubać ojca bo mi na tym w ogóle nie zależy, ale uważam, że to nie w porządku, że tyle czasu nie płacił, chciałbym ogólnie go zmobilizować do podjęcia pracy, nie chce mu w żaden sposób zaszkodzić, bo żyje razem z moją siostrą(siostra tylko od ojca) i nie chciałbym aby im się pogorszyło.A pieniędzy i tak nie chce przyjmować, ale wszystko oddać mamie(bo to są zaległości które moim zdaniem powinny być uregulowane).

Ogólnie jestem przez rodziców postawiony przed decyzją i oboje na siebie gadają(istne przedszkole), uważam, że wina tej sytuacji jest obu strona(ale wydaje mi się, że większa wina jednak to jest niepłacenie), ale muszę zdecydować przez tyle lat nie potrafili się dogadać, a teraz ja mam się zdecydować w krótkim czasie. Dlatego też zbieram informacje skąd się da i byłbym szczęśliwy jakby ktoś pomógł mi to rozwiązać, cały czas zbieram informacje w internecie i u komornika.
Dziękuje za pomoc Arek.
PS jakby coś było niezrozumiałego to postaram się to wyjaśnić.

Ojciec, być może jak zresztą wielu dłużników usłyszał ostatnio o nowych zmianach w sprawach alimentacyjnych i wystraszył się więzienia :)

Ty jesteś dysponentem w swoim postępowaniu, możesz zatrzymać naliczanie kolejnych rat alimentacyjnych i dowolnie ograniczyć obecną zaległość. Umorzenie długu u komornika nie oznacza, że się go zrzekłeś. Dalej obowiązuje, jeżeli taki jest stan faktyczny.

Komornik pobiera od dłużnika opłatę w wysokości 15%, a jeżeli dłużnik będzie wpłacał do ciebie i będziesz informował o tym fakcie komornika to zapłaci 5%. Jeżeli darujesz ojcu pewną kwotę, to od niej również pobierze 5%. W żadnym przypadku nie obciąży kosztami ciebie.

Proponuję negocjować z ojcem kwotę zapłaty, pieniądze się należą i nie ulega to wątpliwości, a ojciec ewidentnie czuje presję. Jeżeli nie będzie to wpłata jednorazowa, tylko kilka rat, to można na ten czas zawiesić postępowanie i informować komornika o tych wpłatach. Po całkowitej spłacie waszej umówionej kwoty umorzy pan postępowanie, a komornik naliczy od wszystkiego co obowiązywało na dzień umorzenia 5%. Tej opłaty nie da się w żaden sposób pominąć, jest to najtańsze dla ojca rozwiązanie.

Mógłby mi ktoś wysłać link lub naszkicować pismo dotyczące
1.
zatrzymać naliczanie kolejnych rat alimentacyjnych
2.
zawiesić postępowanie
3.
Umorzenie długu u komornika

Te pisma chce oddzielnie raczej na początku chce zrealizować opcje nr. 2 na początku wakacji opcje nr. 1 jednocześnie rezygnując z przyszłych alimentów, a co do opcji trzeciej mam jeszcze pytania :
1. Ile wtedy płaci się komornikowi (czy 5% czy nic ?)?
2. Czy to jest różnica jeżeli dług będzie cały czas u komornika, a będzie poza nim?
3. Jak napisać umorzenie długu u komornika tak aby ten dług nadal obowiązywał, po prostu chce aby mama całą kwotę otrzymała bo moim zdaniem jest to nie w porządku, że nie pomaga się w wychowywaniu...

Dziękuje bardzo za wcześniejszą odpowiedz cały czas mam mętlik, ale chciałbym już pozałatwiać te sprawy chociaż połowicznie(1. i 2. opcja). Na razie dogadaliśmy tylko to płacenie do ręki, w przyszłości może na konto.

Dzień dobry! Moje pełnoletnie dzieci złożyły u komornika pismo o umorzenie alimentów bieżących z z zaznaczeniem,aby zaległe alimenty były dalej wypłacane.W odpowiedzi dostały pismo ,,postanowienie na wniosek wierzyciela o umorzeniu postępowania art.825pkt1kpc.Komornik Sądowy po rozpoznaniu wniosku wierzyciela z dnia....o umorzeniu postępowania egzekucyjnego,,,postanowił 1.na podstawie przepisu art.825 pkt 1 kpc wszczęte przeciwko dłużnikowi postępowanie egzekucyjne umorzyć co do alimentów na rzecz Anety i Krzysztofa K. 2.prowadzić dalej co do zaległości na rzecz Funduszu Alimentacyjnego i zaliczki alimentacyjnej MOPS.UZASADNIENIE- wierzyciele Aneta i Krzysztof złożyli wnioski o umorzenie postępowania egzekucyjnego w całości.Nie rozumię dlaczego umorzył komornik postępowanie w całości.Czy to znaczy ,że zaległych alimentów wierzyciele już nie otrzymają.Bardzo proszę o wyjaśnienie tej kwestii z góry dziękuję.

Musisz prosić o wyjaśnienie tej kwestii komornika, bo nikt tutaj nie wie dlaczego postąpił tak, a nie inaczej. Dopiero kiedy jego wytłumaczenie nie będzie satysfakcjonujące, możesz je tutaj napisać, aby można było ocenić jego postępowanie.

Dziękuję Andrzeju,jutro pójdę to wyjaśnić.Pozdrawiam;)

Powrót