alimenty do niemiec

• Autor wątku Autor wątku mechanik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mechanik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
place alimenty na syna ktory mieszka z moja zona w niemczech w wysokosci 122 ? miesiecznie.dosalem ostatnio pismo z jugendamtu o podwyzke na168 ? oraz na zaplate zalglosci ok 3000 ? od 2003roku.alimenty w wysokosci 122 ? place regularnie.czy jest mozliwosc odwolania sie od zaplaty zaleglosci jak rowniez od podwyzki.syn jest obywatelem niemiec,zona ma podwojne,ja tylko polskie i mieszkam w polsce.

alimenty naliczane sa na podstawie zarobkow. dziwne jest, iz nazbieralo sie tyle dlugow pomimo, iz pan rzekomo placi. od 1.1.08 weszla nowa tabela dotyczaca wysokosci alimentow. na jej podstawie doszlo zapewne do podwyzki. decyzja jugendamtu jest tytulem egzekucyjnym, wiec ewentualnie musi sie pan bac komornika...aby zweryfikowac wysokosc alimentow musi pan przedlozyc w jugendamcie swoje zarobki lub na drodze sadowej ustalic wysokosc alimentow. obywatelstwo nie gra tu zadnej roli.

A co w takim razie jeśli ktoś płaci alimenty zasądzone przez Sąd Polski, a przychodzi mu pismo z jugendamt o płaceniu alimentów? Czy Jeden urząd z drugim nie zaprzeczają sobie? Skoro jesteśmy w Unii to dlaczego jugendamt nie wystąpi do urzędu w Polsce o zmianę orzeczenia, a sam narzuca swoje wymogi i to w języku niemieckim. Podobną sytuację mam ja, też właśnie kilka dni temu dostałem pismo z jugendamt o podwyższeniu świadczenia i jestem na etapie szukania prawnika w Niemczech (berlin), aby ukrócić trochę tą samowolę jugendamtu.

Jeżeli żona mieszka z dzieckiem w Niemczech, a obowiązek alimentacyjny wydał polski sąd, nie znaczy to, że ona na podwyżkę musi w polsce składać papiery. Właściwym urzędem w tej sprawie jest tu Jugendamt. Jedyne co Pan może zrobić, to skontaktować się z Jugendamtem, skąd wzięła się zaległośc i na jakiej podstawie została wyliczona. Do tego przesłać pismo o zarobkach i jeżeli to nie był najniższy wymiar alimentów, moze uda się cos obniżyc. Przydałby się prawnik, który za Pana ta sprawą się zajmie. Ale to kosztuje.

Powrót