Alimenty dobrowolna spłata - zajęcie całęgo wynagordzenia

• Autor wątku Autor wątku zalamany8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak jest. I mając dowód tej wpłaty idziesz do komornika z wnioskiem o umorzenie.

Na tą chwilę nie mam funduszu aby wpłacić depozyt za 6 mies.
Mimo, że całe zadłużenie będzie spłacone w dalszym ciągu będzie mi wisiał na koncie?
Skoro wierzycielka sama nie wniesie umorzenia to mogę się starać aby to ona ponosiła koszty komornicze?

Nie. Egzekucja rozpoczęła się z chwilą, jak zacząłeś zalegać. W tej chwili tylko wierzycielka może wnioskować o umorzenie postępowania (jeśli zechce) lub Ty (jeśli wpłacisz depozyt).

OK teraz rozumiem.
1. Druga kwestia w tej chwili mam splacony FA. Jednak jest decyzja do wrzesnia czyli jeszcze w sierpniu może wypłacić alimenty wierzycielce a ja normalnie zapłacę komornikowi. W takim razie już żadne odsetki nie powinny być mi naliczane z FA? Jeśli będą to co z tym fantem zrobić :/
2. Wnioskowałem o stan zadłużenia ostatnio jak wpłacałem w kasie się pytałem to Pani powiedziała, że nic nie wpłynęło - jendym słowem jeden wielki chaos. Mam sam się o takie pismo upominać? Zeby wysłali?

1. Żadne. Nie będą, jak będą to wrócisz.
2. Tak.

Moi drodzy dostałem dzisiaj pismo z FA pod koniec miesiąca został spłacony FA. A w piśmie FA twierdzi, że mam jeszcze zaległość ponad 200 to są jakieś żarty jak mam to wyjaśnić pomóżcie proszę :(
Dodatkowo zauważyłem, że komornik pobiera wiecej niż 15 % bo płacę ponad 356 zł dlaczego tak jest?

Ostatnia edycja:
@Up czy na prawdę nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje powyzsze pytania?

Panowie i Panie proszę Was czy to komornik mnie robi w balona.
1. Zadłużenie mialem w FA ok.9 tys wpłaciłem najpierw 7 tys potem 3100. Od tych 7 tys. komornik pobrał jeszcze sobie opłatę okolo 900 zł. Czy tak moze?
2. W pierwszej kolejności pobiera opłatę egzekucyjną czy tak można? Chyba najpierw idzie całość na FA, później wierzyciel a na końcu pobierane koszty są.
Dodatkowo, w FA mam zaleglość ok.200 zł i w dalszym ciągu komornik twierdzi, że wyda decyzję o bezskutecznym działaniu.

A jak to jest z wydaniem decyzji? Komornik twierdzi, że zostało mi jakies 800 zł zadłużenia wszystkiego ( FA 300 zlaegle dla wierzyciela) i jak tego nie spłacę to wyda decyzję o bezskutecznej egzekucji. Przecież cały FA jest prawie spłacony i będzie dalej bezkuteczna egzekucja?

Od każdej kwoty która wpłacam do komornika on pobiera opłatę egzekucyjną? Przykladowo jak mam zaleglość teraz 800 zł to jak wpłacę 800 to nie będzie spłacone w całości gdyż od tego pobierze opłatę egzekucyjną jak przy tych 7000 dla FA? Będę bardzo wdzięczny za wytłumaczenie.

@LLawer w takim razie dlaczego przy wpłacie tych 7000 tys został mi pobrana opłata ok 900 oraz przy wpłacie 3100 również ok.400 zł :/

Czy można ubiegać się u komornika o zwrot Vatu? I jak tego dokonać?

Wczoraj spłaciłem całe zadłużenie u komornika - jestem na czysto FA + komornik.
1. Zapytałem, czy komornik wyda pismo o całości spłacenia zadłużenia to zrobił oczy ze jakim prawem?
2. Dodatkowo do września jest FA i FA podobno ma jeszcze wypłacić wierzycielce ratę we wrześniu jak to się ma do tego? Skoro cały FA i dług u komornika jest spłacony to komornik powinen poinformować FA i w tym momencie FA blokuje wypłatę z FA a on mówił, że nie zamierza żadnego pisma wysyłać.

Panowie i Panie bardzo proszę o odopowiedź na moje pytania:
Sytuacja jest teraz taka, żę FAL jest spłacony, komornik również i zostają bierzące alimenty od września jednak mam takie wątpliwości.
1. Po wizycie w FAL, fudnusz stwierdził po konsultacji z komornikiem, że jest nadpłata. Mimo spłacenia FAL funusz wypłaci alimenty jeszcze w sierpniu i wrześniu a komornik im zwróci za te miesiące ( tak ustalili z komornikiem) czy coś takiego może mieć miejsce?
2. W pismie od komornika jest taka pozycja jak zaległe alimenty dla wierzyciela i odsetki jak to możliwe jak alimenty wypłaca FA?
3. W ostatniej wpłacie komornik przekazał pieniądze już wierzycielowi i FA czy w związku z tym wierzyciel nie powienen zwrócić tych pieniędzy przecież dostaje je od FA?
Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

WIta serdecznie wszystko zostało spłacone zostały jedynie bieżące alimenty. Mam pytania
1. Czy komornik powinien wystawić zaświadczenie o spłace całego zadłużenia w FA? Twierdzi, że takich pism nie wystawia.
2. Czy można napisać do komornika o zaprzestanie egzekucji, co pozwoli mi obniżyć dodatkowe koszty. Wiem, że tutaj jest ważna wierzycielka ale pismo które napiszę do komornika zostanie przekazane wierzycielce i może dostanę odpowiedź. Co myślicie?

Powrót