Alimenty - dorosłe dzieci

• Autor wątku Autor wątku Martinelli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martinelli

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam,
razem z siostrą jesteśmy dorośli (22 i 23 lata).
tytuł wykonawczy do alimentów znajduje się*w wyroku o rozwodzie.
Wyrok zawiera informację o kwocie 300 zł na każde dziecko płatne do rąk matki.

Obecnie chcemy z siostrą złożyć sprawę do komornika, ponieważ nie otrzymujemy od ojca alimentów (zaprzestał płacenia).

Powiedzcie proszę czy może to być jeden wniosek egzekucyjny? Jak to powinno wyglądać od strony prawnej? Czy musimy występować do sądu o nowy tyuł czy wystarcza wyrok rozwodowy?

Czy alimenty są należne, aż do uchylenia obowiązku alimentacyjnego? Czy możliwe jest zaprzestanie płacenia po samych przesłankach faktycznych tj. np zarobkowanie dzieci?

Ostatnia edycja:
Rozsądne jest zaprzestać pobierania alimentów, jeśli w świetle prawa już się nie należą, bo jeżeli w przyszłości dłużnik alimentacyjny wniesie pozew o uchylenie obowiązku i sąd ustali, kiedy faktycznie obowiązek ustał, wszystkie nienależnie pobrane alimenty trzeba będzie oddać.

Jeżeli się oboje nadal uczycie i nie jesteście się w stanie samodzielnie utrzymać, to każde z was jako osoba pełnoletnia musi napisać swój własny wniosek. Wyrok, który posiadacie wystarcza.

Martinelli napisał:
Czy alimenty są należne, aż do uchylenia obowiązku alimentacyjnego? Czy możliwe jest zaprzestanie płacenia po samych przesłankach faktycznych tj. np zarobkowanie dzieci?
Co do zasady mozna je egzekwowac jesli ma sie tytul. Jesli zaistanily przeslanki do zniesienia obowiazku i potwierdzi je sad to alimenty beda podlegac zwrotowi.
Zatem sa dwie drogi: pobierac wiedzac, ze sie juz potencjalnie nie naleza i odkladac.
( oczywiscie ojciec wie o podjeciu pracy? ).
Ojciec zawsze moze wnosic o zniesienie obowiazku z data wsteczna: podjecia pracy lub ukonczenia szkoly/zdobycia zawodu. W takim przypadku nalezy po uprawomocnieniu wyroku natymiast zwocic nadplacone alimenty. Ojciec moze tez dochodzic zwrotu kosztow komorniczych, ktore powstaly przy egzekucji tych nadplaconych swiadczen.
Tutaj nie am mowy o powolaniu sie na przejedzenie alimentow- pobierajacy powinine wiedziec czym wedlug prawa sa alimenty, zatem jest w stanie sam okreslic kiedy zaistanialy przeslanki, ze sie juz nie naleza.

Witam,
Mój syn ma obecnie 19 lat i z racji tego że pracuję za granicą, a syn mieszka z ojcem, płacę alimenty 600 zł. Zdecydował, że nie chce już mieszkać z ojcem, tylko ze mną pomimo tego że nie przebywam w kraju za często (8-10 dni w miesiącu). Czy mogę wnieść do sądu sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, czy ma to zrobić syn (uczy się jeszcze w technikum). Jak to wygląda od strony prawnej?

Z pozwem występuje Pani i pozywa syna. Do pozwu warto dołączyć ugodę (sami możecie ja przygotować i podpisac). W ugodzie tej powinien być zapis, że zobowiązuje się Pani do pokrywania kosztów zamieszkania syna pod adresem x do ukończenia przez niego nauki. Można wypunktowac też jakie to będą koszty (czynsz, media, internet).
Syn powinien wystąpić z wnioskiem o ugodę do ojca lub z pozwem do sądu o alimenty od niego. Ojciec ma obowiązek tak samo jak Pani wspierać go dalej podczas nauki.

Tak, ale nie wspomniałam że mam jeszcze jednego - starszego 21 latka i on także mieszka z ojcem. Podsumowując: mogę złożyć wniosek o ugodę i zobowiązanie opłat mieszkaniowych oraz mogę przerzucić alimenty na młodszego? Rozumiem że w tej sprawie sami z synem składamy wniosek do sądu pomijając ojca?

Pani pozywa syna (pozew, a nie wniosek podlega opłacie w kwocie 360zl). Ojciec nie jest strona i nie reprezentuje pelnoletaniego syna. Na sali sadowej spotka się Pani ze swoim synem. Jeśli syn dalej się uczy dziennie to może sam złożyć pozew o alimenty od ojca lub zawrzec z ojcem ugodę alimentacyjna (to już Pani nie dotyczy).
Sytaucja drugiego syna nie ma znaczenia. Ma Pani w dalszym ciągu obowiązek alimentacji jeśli taki nałożyl sąd.
Samo przerzucenie alimentów na mlodszego syna nic nie da - jest pelnoletni i już teraz powinna je Pani przelewać na jego rachunek nawet bez powiadamiania eks.
Jeśli jednak syn by się rozmyślil i nie miała by Pani załatwione tego formalnie to syn mógłby udać się do komornika i wyegzekwować zaległości (lub mieszkając u Pani powinien płacić Pani za korzystanie z mieszkania).
Dlatego zalecam dopilnować formalności i zmienić forme alimentacji.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą informację, po raz kolejny przekonałam się że warto tu wracać w potrzebie... :D

I jeszcze pytanie... zrobiłam wywiad "adwokacki" i "mediatorski" Jedni mówią że mam iśc do mediatora a drudzy że do sądu. Czy nie wystarczy jak syn zamieszka u mnie a ja będę mu co miesiąc przelewać alimenty na konto? Po co wnosić sprawę i ponosić koszty...

Witam. Moja córka pobierała alimenty od ojca , które na mocy wyroku sądu były jej wysyłane na konto przez ZUS, ponieważ ojciec ma świadczenie emerytalne. Zakończyła już pobieranie nauki, ponieważ obroniła pracę magisterską i jest już wstanie się sama utrzymać. Na kim spoczywa odwołanie płacenia alimentów. Chciałam jeszcze zaznaczyć, że powiadomiła ojca smsem (ponieważ nie ma do niego adresu zamieszkania), aby wystąpił do sądu o uchylenie alimentów i dodatkowo powiadomiła pisemnie ZUS o zaprzestaniu od miesiąca sierpnia wysyłania alimentów na jej konto. Pomimo tego ZUS wysłał jej alimenty w sierpniu. Skoro dopełniła obowiązku ze swojej strony, czy będzie musiała zwrócić kwotę alimentów.

Dopełnieniem byłaby odwrotność złożenia wniosku wraz z tytułem bezpośrednio u świadczeniodawcy odpowiednie wcześniej.

LLawyer napisał:
Dopełnieniem byłaby odwrotność złożenia wniosku wraz z tytułem bezpośrednio u świadczeniodawcy odpowiednie wcześniej.
Ale co teraz ma zrobić córka skoro ZUS nie wstrzymuje wysyłania alimentów. A do sądu o uchylenie alimentów musi wystąpić ojciec. Tylko ma obawę czy nie będzie musiała zwrócić tych alimentów.

Może, a nawet powinna je zwracać na bieżąco. ZUS natomiast należy ponaglić, bo jak rozumiem, nie ma tu mowy o egzekucji przez komornika sądowego, tylko po prostu przesyłanie przez ZUS? Co do nieznajomości miejsca zamieszkania: ma interes prawny, więc może je uzyskać w urzędzie.

Powrót