Alimenty fundusz i komornik

• Autor wątku Autor wątku cv91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cv91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich. Proszę o parę rad. Trochę zaniedbalem sprawę sam przyznaje się muszę teraz temu stawić czoło. Otóż tak. Przejdę do rzeczy. Mam dziecko i przysadzone alimenty przez sąd 400 zł. Nie będę opisywal jak do tego doszło napisze wprost. Płacę komornikowi 500 zł miesięcznie i posiadam dług u niego 2 tysiące. Ex pobiera prawodopodnie alimenty z FA. Od czego zacząć żeby spłacić to wszystko i byc na czysto żeby przelewać tylko alimenty. Czy już cały czas będę musiał przelewać komornikowi i komornik przelewa do funduszu ktory potem wypłaca mojej ex czy jak to jest? Odpisze ktoś krok po kroku co zrobić? Pomocy!

to co wpłacasz komornikowi musi być wyższe niż zadłużenie, w ten sposób je spłacisz, pamiętaj o kosztach komornika

Czy już cały czas będę musiał przelewać komornikowi
Nie. Wystarczy że złożysz do depozytu sądowego 6- krotność miesięcznego świadczenia. Oczywiście przy założeniu, że nie posiadasz już żadnych zaległości alimentacyjnych w stosunku do wierzyciela jak i FA. Komornik postępowanie umorzy.

A jeśli nie jestem w stanie spłacić wszystkiego na raz tylko w ratach? Oczywiście w tym już płacąc miesięcznie swoje alimenty. Dziś wybieram się do tego komornika na rozmowę. Czego się spodziewać?

odesłania do wierzyciela,
jaki wysoki jest dług w Funduszu?

Powrót