Alimenty i chyba walka z komornikiem - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku izacal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izacal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Mam chyba problem z komornikiem.
Mam zasądzone alimenty na 15-letnią córkę. Tylko na początku jej ojciec płacił sam, dobrowolnie. Potem sprawa trafiła do komornika, następnie do FA, a gdy ten został wycofany - zostałam na lodzie. Przez kilka nie dostawałam nic. Obecnie nie mogę starać się o alimenty z FA, ponieważ delikatnie przekraczam dozwolony dochód na osobę.
W między czasie mój były partner przeprowadził się do innego miasta i ożenił się. Podjął też legalną pracę. Komornik z mojego miasta został o tym powiadomiony i potwierdził, iż faktycznie dłużnik pracuje i zamieszkuje w innym mieście. W związku z powyższym akta przesłał do tamtejszego komornika.
Dłużnik ma jeszcze jedno dziecko z innego związku i też zasądzone alimenty. Nastąpił zbieg egzekucji. Z pensji ma potrącane 590 zł (zarabia podobno najniższą krajową).

I teraz moje pytania:
1. Jaki jest podział owego potrącenia w przypadku, gdy jest 2 wierzycieli alimentacyjnych?
Ja mam 240 zł, powiedzmy że tamta kobieta ma 200 zł. Suma - 440. Pozostaje 150 do podziału. Jak to będzie podzielone?
Czy prawdą jest, iż jest to zależne od tego u kogo ma np. większe zadłużenie i wtedy ustala się to procentowo?
2. Czy jako wierzyciel mogę się domagać od komornika kopii wyroku tamtej kobiety dla potwierdzenia faktycznej wysokości jej należności? Oczywiście, jej dane mogą być zamazane w celu ochrony danych osobowych.
3. Czy mogę zobowiązać komornika do z raportowania mi podziału kwoty, która wpływa do niego co miesiąc?
4. Co zrobić w sytuacji, gdy komornik otrzymał kwotę i całą przelał na konto tamtej kobiety pomijając mnie? (chociaż moje alimenty też są alimentami bieżącymi) Czy mogę domagać się jakiegoś odszkodowania (?) tej nie wypłaconej mi kwoty od komornika, jeśli jest to tylko i wyłącznie jego wina?

Tak, wiem - na wszelkie czynności komornika mam prawo wnieść skargę.
Pomoże ktoś?
Z góry dziękuję.

Droga Pani jeszcze jeden post ponaglający użytkowników a wlepię ostrzeżenie.
Forum działa na zasadzie dobrowolności...odpowiedź może paść a nie musi. Pani postu nie kasuję jedynie dlatego żeby mój post nie wisiał w powietrzu.

Nie ponaglam, tylko grzecznie się spytałam.

07.01 zadane pytanie, 10.01 już pytanie czy nikt nic nie wie, to samo 11.01 - Droga Pani forum działa na zasadzie dobrowolności - odpowiedź może paść ale nie musi. Wystarczy trochę cierpliwości.

ad.1 Stosunkowo
ad.2 Nie
ad.3 Tak
ad.4 Jak Pani sama wie, złożyć skargę na czynności komornika

Powrót