Alimenty i kindergeld

• Autor wątku Autor wątku Andre65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andre65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Od 5 lat pracuje w Niemczech (zatrudnienie stałe). 3 lata temu rozwiodłem się. Mam 2 dzieci 18 i 25 lat. Na sprawie rozwodowej zadeklarowałem kwotę alimentów na dzieci po 400 zł, sąd uwzględniając to, że pobieram świadczenia rodzinne w BRD, wyznaczył kwotę alimentów 800 zł na dziecko.
W styczniu 2015 roku Kindergeld został wstrzymany, natomiast ja w dalszym ciągu wysyłałem po 800 zł na dziecko. Do Familienkasse wysłałem wszystkie potrzebne dokumenty, by uzyskać zwrot Kindregeld, podałem numer konta ex żony, gdyż dzieci mieszkają w Polsce. Miesiąc temu ex żona otrzymała zwrot Kindergeldu za okres 21 miesięcy. Nie powiadomiła mnie ani dzieci, twierdząc, że te pieniądze należą się jej.
Po czyjej stronie leży racja?
Ja uważam, że połowa tej kwoty należy do mnie, ale może się myle.
*
:?:

Nie, nie mylisz się. Kindergeld jest świadczeniem socjalnym dla obojga rodziców. Jeśli te alimenty na dziecko byłyby wyliczone wg. niem. tzw. Düsseldorfer Tabelle, a cały Kindergeld przelewany byłby na konto matki dziecka, miałbyś prawo potrącać z z pałconych na dziecko alimentów połowę Kindergeld-u. Ale rozumiem, że chodzi tu o wyrok alimentacyjny polskiego sądu (może to była ugoda?), z których wynika ten obowiązek alimentów w wys. 800,- PLN mies. Jeśli te 800,- PLN, które płacisz mies. na dziecko, plus połowa Kindergeld-u przewyższają ustalone przez polski potrzeby dziecka, to powinieneś zażądać zwrotu nadpłaty, natomiast bieżące alimenty obniżyć o taką kwotę, aby wraz z połową Kindergeld-u miała mies. do dyspozycji taką kwotę, jaką ustalił sąd.

Ostatnia edycja:
Przeczytałem dokładnie post Andre65 .
Pisze pan, że zasądzone Alimenty w wysokości 400 zł zostały podniesione do kwoty 800 zł na jedno dziecko, po uwzględnieniu przez Sąd pobieranych świadczeń socjalnych w Niemczech.
Pomimo tego, że Kindergeld został wstrzymany, nadal były przekazywane alimenty w kwocie, jaką ustalił sąd. Czyli ok 400 zł alimentów i "ustawowa połowa" Kindergeld.
Ma pan prawo zarządać zwrotu całości nadpłaty, a nie połowy.

Proponuję wysłać byłej żonie pismo z żądaniem zwrotu w terminie 2 tygodni , a jeśli nie otrzyma pan zwrotu, skierować sprawę na drogę sądową.
Prawo w tym wypadku jest po pańskiej stronie.

Powrót