Alimenty i komornik - znowu...

• Autor wątku Autor wątku MałgorzataPiotrowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MałgorzataPiotrowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam . Na pewno ten temat był już poruszany wielokrotnie ale chciałabym indywidualnie zapytać o moją sytuację. Jestem związana z mężczyzną ( po rozwodzie 1 dziecko) mamy wspólnie 2 dzieci a on ma zasadzone alimenty na kwotę 800 zł. ( w sądzie toczy sie sprawa o obniżenie alimentów) Przez okres roku z powodów zdrowotnych był on osobą bezrobotną pod opieką lekarza i hospitalizowany. Ja dobrowolnie przejęłam obowiązek opłacania alimentów ( niestety tylko częściowo 600 zł). Obecnie mój partner znalazł pracę w wymiarze 1/2 etatu ( nie pozwala mu na więcej stan zdrowia) dostaje wynagrodzenie w kwocie 950 zł brutto. Czy obowiązek zgłoszenia zatrudnienia spoczywa na nas czy na pracodawcy? Ile może zabrać komornik na spłatę zaległości alimentacyjnych gdy dłużnik ma obowiązek także łożyć na 2 innych dzieci? Czy komornik może wymagać ode mnie jako osoby trzeciej spłacania zaległości partnera? Dodam iż prowadzę dobrze prosperującą firmę i wielokrotnie musiałam już "użerać się" z komornikiem , tłumacząc iż cały sprzęt , samochód i firma jest TYLKO moja. Czy komornik ma prawo sprawdzać mnie gdy nie jestem dłużnikiem? Dla mnie jest to sytuacja bardzo nie zręczna a wręcz uwłaszczająca.

Ad.1 O podjęciu zatrudnienia komornika powinien powiadomić dłużnik. Pracodawca ma taki obowiązek, o ile na świadetwie pracy dłużnika jest wzmianka o zajęciu wynagrodzenia (art. 884 § 2 kpc)
Ad.2 60% wynagrodzenia netto. Ilość innych osób na utrzymaniu nie ma tu znaczenia.
Ad.3 Nie
Ad.4 Generalnie - nie, ale proszę zapoznać się z wątkiem http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/164411-zajecie-ruchomosci.html

Powrót