alimenty i komornik

• Autor wątku Autor wątku drebor1967
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jacuś...napisz pismo do funduszu ,dołącz ksera wpłat ,musisz wtedy otrzymać odpowiedź,a jeżeli karzą Ci zwrócić pieniądze ,wtedy piszesz odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego i tam przedstawiasz całą sytuację ,dołącz również ksera wpłat.( mój mąż czeka właśnie na decyzje z SKO).Powodzenia :)

Drebor napisał,ze..."od stycznia 2010 r po ustaleniu wysokości alimentów płacę systematycznie bez opóźnień ", i w tym momencie jak to stwierdziłaś eewwaa1111 właśnie żona jest "nierzetelna i nielojalna",więc skoro płaci alimenty o czasie czemu ma napychać kiesę komornika,a nie np, kupić coś za te pieniądze dodatkowo dla dziecka.:)

Masz rację @majeczka72. :beer: Dobrze byłoby znaleźć sposób na doprowadzenie do tego aby wierzycielki alimentacyjne niesłusznie i z premedytacją kierujące sprawy do komornika same musiały pokrywać jego koszty. Gdyby miały tego świadomość może komornik przestałby być w ich rękach jeszcze jednym sposobem zemsty na ex :mad:

eewwaa1111...są sposoby na złośliwa wierzycielkę.Należy zwrócić się z odpowiednim pismem do samego wierzyciela i zażądać, aby złożył on wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego ze względu na wykonywanie obowiązku przez dłużnika; taki wniosek wierzyciela jest zawsze wiążący dla organów egzekucyjnych.
Jeśli i to nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, wówczas dłużnik może wytoczyć przeciwko wierzycielowi powództwo przeciw egzekucyjne z art. 840 § 1 pkt 2 K.p.c., którego podstawą będzie spełnienie egzekwowanego świadczenia.

powiem tak, nie płaciłem ze wzgledu na to że straciłem pracę bardzo dochodową i sąd na podstawie moich dochodów zasądził mi 2500 zł na dziecko.Żadne tłumaczenia przed sądem nie miały skutku, dodatkowo spłacałem/cam kredyt wspólnie zaciagnięty którego ona wogule nie chciała spłacać.Zadłuzyłem sie u znajomych, u rodziny a ona podała mnie do komornika.Przez pół roku walczyłem przed sadem o zmniejszenie alimentów a gdy do tego doszło ona nie chciała jako wierzyciel donieść do komornika wyroku z klauzulą i który w dalszym ciągu sciągał mi 2500 zł.Teraz spłaciłem w całości dług, płacę systematycznie a komornika mam dalej, może dla kogoś 109 zł kosztów komorniczych jest nie duzo, ale mi czasami brakuje aby przezyć

Powrót