ALIMENTY jak uniknąć podwyższenia ?

• Autor wątku Autor wątku dudusm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dudusm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam.
Jestem po rozwodzie. Mam dwie córki w wieku 9 i 13lat na które płacę alimenty po 400 zł. Obecnie jestem w związku konkubenckim z moją partnerką i mamy roczną córkę i moja partnerka jest w zagrożonej ciąży. Zarabiam 2000 netto,partnerka otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych ok 700 zł, zasiłek rodzinny na 2 córki ( 1 córkę ma z poprzedniego związku) w kwocie 207 zł i alimenty na córkę w kwocie 400 z. Łączna kwota, którą dysponujemy miesięcznie to 3400zł.
WYDATKI
Wynajmujemy mieszkanie - 900 zł
Alimenty na dzieci - 800 zł
Prąd, gaz ok - 200 zł
Raty - 950 zł
Telefony - 90 zł
Kosmetyki i chemia ok - 200 zł
ŁĄCZNA KWOTA ok 3100 zł -na jedzenie zostaje około 300 zł. Na szczęście w nieszczęściu dostajemy z banku żywności jedzenie, które pomaga nam przeżyć. Nasza sytuacja jest tragiczna. Nie wiem co robić....

Żyjemy bardzo skromnie, nie stać nas praktycznie na nic
Wczoraj dostałem wniosek z Sądu o podwyższenie alimentów na dzieci. Była żona żąda po 900 zł na każde dziecko. Twierdzi, że wydaje na starszą córkę ok 2300 zł miesięcznie a na młodszą ok 1600 zł. Ona sama zarabia około 4-5 tys. zł. Jak podwyższą mi alimenty to już zupełnie nie damy rady finansowo.

Bardzo proszę o pomoc. Jak się bronić? Jakich argumentów użyć?

dudusm napisał:
Twierdzi, że wydaje na starszą córkę ok 2300 zł miesięcznie a na młodszą ok 1600 zł.
Twierdzenie to jedno, udowodnienie to drugie, jeszcze pozostaje kwestia czy ww. wydatki są usprawiedliwione potrzebami. Jak mama ma kasę to może im comiesięczne wycieczki na hawaje opłacać, co nie znaczy, że Ty musisz w tych kosztach uczestniczyć.
dudusm napisał:
Jak się bronić? Jakich argumentów użyć?
Jak wiele czasu poświęcasz na wychowywanie, opiekę itp. dzieci z poprzedniego związku ?

Według wyroku Sądu widuje się z dziećmi w co 2 sobotę i niedzielę po 4 godziny dziennie. Dzieci jednak czasami śpią u nas, przychodzą częściej same bez powiadomienia o tym swojej matki, ponieważ ona się temu sprzeciwia. W zeszłym roku wzieliśmy kredyt, ktory do teraz spłacamy aby spędzić z dziećmi tydzień wakacji.
Ona do wniosku dołożyła kserokopie np. faktury za tańce ( 260 zł miesięcznie), ciuchy oryginalne ( 450 zł miesięcznie), wyjazdy, kolonie, aparat na zęby 3600 zł ( chce połowy zwrotu kosztów), zeszyty i książki ok 1500 zł na 2 córki. Ma na wszystko faktury. Tylko, żeją stać na to, a my nawet nie możemy pójść raz w miesiącu do kina, nie mówiąc już nic o wyjazdach czy oryginalnych ciuchach.

W przyszłym roku chcę złożyć pismo o częstsze widzenia ( już mam napisane), na razie nawet mnie na to nie stać - koszt około 100 zł. Matka dzieci nie zawsze wywiązywała się z tego, abym mogł widywać się z dziećmi. Walka o to trwała ponad rok, ale się udało z pomocą RODK i kuratora Sądowego.

Żeby nie przeciągać, dzieci w tej sytuacji są najważniejsze i ich dobrem będzie kierował się Sąd. Ty możesz jeść zupki chińskie i pracować na 3 etatach. Twoim obowiązkiem jest ich wychowywanie, opieka itd. ( czego po Twojej stronie praktycznie nie ma) lub pokrywanie w większości, jak nie całości kosztów finansowych uzasadnionych potrzeb dziecka. Z tego co opisałeś, to jak już wspomniałem matka dzieci może domagać się od Ciebie w większości poniesionych wydatków (oczywiście tych uzasadnionych potrzebami). Oczywiście również liczone są Twoje możliwości zarobkowe, nawet gdybyś pracował ponad miarę. Czy kurs tańca, czy też oryginalne ubrania są uzasadnioną potrzebą ?
Moim zdaniem w tej kwestii możesz dyskutować.
dudusm napisał:
wyjazdy, kolonie
To są uzasadnione potrzeby, kwestia kwot jakie kosztują. Również możesz powiedzieć, że przyczyniasz się do ww. potrzeb, wszak byłeś z dziećmi na wakacjach.
dudusm napisał:
zeszyty i książki ok 1500 zł na 2 córki
Hmm... z własnego doświadczenia, to mała kwota :)
Sąd nie będzie patrzył na to, że spłacasz tak wysokie raty, chyba, że są one skutkiem wydatków związanych z dziećmi. Nie będzie go też interesował koszt telefonów, bez tego możesz się objeść, dziecko bez jedzenia się nie obejdzie.
Mam nadzieję, że przybliżyłem Ci jak to wygląda, podobnych tematów też sporo na forum, poczytaj. Osobiście uważam, że Sąd zasądzi wobec Ciebie wyższe alimenty, czy takie jak oczekuje matka, tego nie wiem. Ogólnie jesteś na tej pozycji przegranej. Przykro mi, niestety, decydując się na dzieci trzeba ponosić tego konsekwencję.

Na początku miałem zasądzone alimenty po 300 zł. Później gdy zarabiałem najniższą krajową zostały podniesione do 400 zł. Teraz zarabiam 2000 zł, ale mam na utrzymaniu jeszcze jedno moje roczne dziecko i kolejne jest w drodze. Czy Sąd nie weźmie tego pod uwagę?
Zwłaszcza, że matka tak dobrze zarabia i stać ją praktycznie na wszystko - co chwilę gdzieś podróżuje.

Czy mogę starać się o obniżenie alimentów na dzieci do czasu aż polepszy się moja sytuacja finansowa?
Co do telefonów: była żona twierdzi, ze usprawiedliwioną potrzebą są telefony dla ich dzieci za które płaci miesięcznie około 120 zł - na 2 córki. A ja płacę 90 zł na 3 osoby ( ja, narzeczona i jej córka).

dudusm napisał:
Czy mogę starać się o obniżenie alimentów na dzieci do czasu aż polepszy się moja sytuacja finansowa?
myślisz, że kolejne dziecko czwarte dziecko polepszy Twoją sytuację?

dudusm napisał:
Pewnie, możesz nawet o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Możesz też kupić tottka z nadzieją, że trafisz szóstkę i tu widzę większe szanse powodzenia.
dudusm napisał:
Co do telefonów: była żona twierdzi, ze usprawiedliwioną potrzebą są telefony dla ich dzieci za które płaci miesięcznie około 120 zł - na 2 córki. A ja płacę 90 zł na 3 osoby ( ja, narzeczona i jej córka)
Moim zdaniem to również nie są uzasadnione potrzeby, szczególnie w sytuacji jak Twoja.
Natomiast to ile płacisz Ty, czy Twoja narzeczona za telefon, Sądu w ogóle nie będzie interesowało. Nie ma obowiązku aby posiadać telefon, nie masz kasy, nie masz telefonu.

Z własnego doświadczenia wiem, że kwota którą żąda była żona na dzieci jest stanowczo wygórowana. Moja narzeczona ma 10 letnią córkę, którą razem wychowujemy i na jej utrzymanie wydajemy około 500 zł miesięcznie. Co prawda nie ma oryginalnych ciuchów ( przeważnie używane), nie chodzi na dodatkowe zajęcia bo po prostu nie stać nas na to. Ale gdyby chodziła to koszt wzrósłby o ok 100 zł. Czyli daje nam to kwotę ok 600 zł miesięcznie, a nie tak jak eks sobie obliczyła, że koszt utrzymania starszej córki to 2300 zł miesięcznie.

Agnieszka3M napisał:
myślisz, że kolejne dziecko czwarte dziecko polepszy Twoją sytuację?

Nie polepszy, ale gdy narzeczona po roku od porodu wróci do swojej pracy to na pewno poprawi się nasza sytuacja. Jak wcześniej pisałem, narzeczona ma zagrożoną ciążę i musi leżeć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dudusm napisał:
Z własnego doświadczenia wiem, że kwota którą żąda była żona na dzieci jest stanowczo wygórowana. Moja narzeczona ma 10 letnią córkę, którą razem wychowujemy i na jej utrzymanie wydajemy około 500 zł miesięcznie. Co prawda nie ma oryginalnych ciuchów ( przeważnie używane), nie chodzi na dodatkowe zajęcia bo po prostu nie stać nas na to. Ale gdyby chodziła to koszt wzrósłby o ok 100 zł.
Tak właśnie możesz zeznawać przed Sądem. Tylko pamiętaj o jednym, czynsz, prąd, woda to też uzasadnione potrzeby :)
dudusm napisał:
Jak wcześniej pisałem, narzeczona ma zagrożoną ciążę i musi leżeć.
Napiszę tak dla zrozumienia, nie czuj się urażony, kogo obchodzi Twoja narzeczona ?
Nikogo, tylko Ciebie i ją :)
Oczywiście zawsze warto przedstawić zaświadczenie o zagrożonej ciąży przed Sądem, czasami to "przejdzie" :)

Ostatnia edycja:
jasne, wróci do pracy mając roczne i dwuletnie dziecko, żeby stracić 500 plus (razem 1500). - tak na marginesie to teraz już spełniacie kryterium 500+ więc nie wiem czemu ich nie otrzymujesz/albo nie uwzgędniasz
No chyba że żona dostanie pracę za kilka tysięcy miesięcznie bo jest wysokiej klasy specjalistą

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc, jednak myślałem że jestem na trochę lepszej pozycji.

Agnieszka3M napisał:
jasne, wróci do pracy mając roczne i dwuletnie dziecko, żeby stracić 500 plus (razem 1500).
No chyba że żona dostanie pracę za kilka tysięcy miesięcznie bo jest wysokiej klasy specjalistą

Ironiczne odpowiedzi proszę sobie darować bo są nie na miejscu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dudusm napisał:
Moja narzeczona ma 10 letnią córkę, którą razem wychowujemy i na jej utrzymanie wydajemy około 500 zł miesięcznie
Przegapiłem, to Sądu też nie będzie interesowało, to nie na Tobie ciąży obowiązek utrzymywania. Ty masz własne dzieci.

dudusm napisał:
Ironiczne odpowiedzi proszę sobie darować bo są nie na miejscu.
nie ma sprawy, luki w Twoim rozumowaniu sąd wskaże.
Moim zdaniem nie masz szans na obniżenie (zwłaszcza z takim uzasadnieniem), większa szansa na podwyższenie ale nie sądzę żeby więcej niż o 50- 100 zł na dziecko.
No i pomyśl dlaczego nie poprawiasz swojej sytuacji nie starając się o 500+

Ostatnia edycja:
Luki być może mam, dlatego też poprosiłem o pomoc kogoś kto się na tym zna. 500+ narzeczona dostaje na swoją córkę.

dudusm napisał:
500+ narzeczona dostaje na swoją córkę
O tym jakoś zapomniałeś napisać :)
Chłopie, nie kręć tak przed Sądem, tylko pogorszysz :)

Nie kręcę - przecież tego nie wlicza się do dochodu. Aby dostać 500 + na pierwsze dziecko dochód nie może przekraczać 800 zł na osobę.

Powrót