Alimenty - klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku embejixx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

embejixx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam.
Po raz drugi zostały złożone dokumenty do komornika o ściągnięcie zaległych alimentów.
Dokumenty, jakie zostały złożone to:
1.Odpis Wyroku w im. Rzeczypospolitej Polskiej o rozwodzie, gdzie jest inf. o zasądzonych alimentach
2. Wniosek egzekucyjny
Niestety komornik odesłał dokumenty z adnotacją , że potrzebna jest klauzula wykonalności, co to takiego, skąd to wziąć?

W sądzie musisz złozyc wnosek o klauzule wykonalnosci

emma210 napisał:
W sądzie musisz złozyc wnosek o klauzule wykonalnosci

Dziękuję;)
Czy taki wniosek składa się osobiście, czy można wysłać pocztą?

W internecie znalazłem takie info, cyt:
"ZAŁĄCZNIKI. Do wniosku trzeba dołączyć określone załączniki. Przede wszystkim trzeba
dołączyć oryginał odpisu tytułu wykonawczego (np. orzeczenia), bo to na nim sąd przybije
klauzulę wykonalności. Sobie naleŜy zostawić kopię (ksero) tytułu wykonawczego, który
został złożony do sądu. "

Na moim wyroku z tyłu są pieczątki oraz pieczątka następującej treści: Odpis niniejszy wydano z akt Sądu Okręgowego w Warszawie sygn.xxxxx jako prawomocny ...imię i nazwisko. Opłatę kancelaryjną w kwocie zł nie pobrano.
Warszawa, dnia...

Czy to nie jest klauzula?

Klauzule wykonalności wystawia sąd. Trzeba było napisać w pozwie o nadanie tej klauzuli. Teraz napisz wniosek o nadanie klauzuli, sady szybko to wystawiają?? Pozdrawiam

Nie,nie masz wyroku z klauzulą.
Nie wiem czy mozesz wysła pocztą-ale mysle,że jak złożysz i odbierzesz osobiscie to wszystko odbedzie sie szybciej.

Osobiscie,bo jak zaginie,to bedzie problem(ja to przerabialam).

embejixx napisał:
Po raz drugi zostały złożone dokumenty do komornika o ściągnięcie zaległych alimentów.
A co się stało z ta pierwszą sprawą o egzekucję świadczeń alimentacyjnych?

Niestety nie tak szybko....ja zlozylam wniosek w lutym i dostalam na koniec czerwca do piero wezwanie na przesluchanie....a adwokt mnie zapewnial ze to bedzie kwestia dwuch tygodni!

Powrót