Alimenty-klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku Eleonora2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eleonora2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam serdecznie.
Otóż:
W czerwcu 2015 został ogłoszony wyrok w sprawie o rozwód i alimenty. Złożyłam apelację TYLKO co do winy małżonka. Sprawa apelacyjna skończyła się w marcu 2016roku i wyrok został prawomocny w marcu tego roku.
Moje pytanie kiedy powinien sąd nadać klauzulę wykonalności co do alimentów ???

Proszę pomóżcie !!!!!!!!!! :(

Wtedy kiedy złożysz wniosek o jej nadanie.

Przecież w sprawie o alimenty sąd nadaje klauzulę wykonalności z urzędu. Mamy na to odpowiedni paragraf

guest_user napisał:
Wtedy kiedy złożysz wniosek o jej nadanie.

Art. 333. § 1. Sąd z urzędu nada wyrokowi przy jego wydaniu rygor natychmiastowej wykonalności, jeżeli:

1) zasądza alimenty - co do rat płatnych po dniu wniesienia powództwa, a co do rat płatnych przed wniesieniem powództwa za okres nie dłuższy niż za trzy miesiące;

Eleonora2015 napisał:
Art. 333. § 1. Sąd z urzędu nada wyrokowi przy jego wydaniu rygor natychmiastowej wykonalności, jeżeli:

1) zasądza alimenty - co do rat płatnych po dniu wniesienia powództwa, a co do rat płatnych przed wniesieniem powództwa za okres nie dłuższy niż za trzy miesiące;

Rygor to nie klauzula.

guest_user napisał:
Rygor to nie klauzula.

hmmmm..... dzięki.
Apelacja dotyczyła tylko winy, a więc reszta część wyroku powinna się uprawomocnić, tak uważam. A na pewno co do alimentów na dziecko

Eleonora2015 napisał:
hmmmm..... dzięki.
Apelacja dotyczyła tylko winy, a więc reszta część wyroku powinna się uprawomocnić, tak uważam. A na pewno co do alimentów na dziecko

Jeżeli wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności to jest to tytuł egzekucyjny w rozumieniu art. 777. § 1 pkt. 1 k.p.c. Wtedy możesz składać wniosek o nadanie klauzuli mimo wniesienia apelacji.

guest_user napisał:
Jeżeli wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności to jest to tytuł egzekucyjny w rozumieniu art. 777. § 1 pkt. 1 k.p.c. Wtedy możesz składać wniosek o nadanie klauzuli mimo wniesienia apelacji.

czyli po ptokach jak to się mówi......
ex po ogłoszeniu wyroku w 2015 roku przez pierwsze dwa miesiące płacił zasądzoną kwotę lecz później zaprzestał.
Czy powinien był płacić już od zeszłego roku ??

Eleonora2015 napisał:
czyli po ptokach jak to się mówi......
ex po ogłoszeniu wyroku w 2015 roku przez pierwsze dwa miesiące płacił zasądzoną kwotę lecz później zaprzestał.
Czy powinien był płacić już od zeszłego roku ??

To od kiedy powinien płacić jest wskazane w treści wyroku.

guest_user napisał:
To od kiedy powinien płacić jest wskazane w treści wyroku.

no właśnie a w treści wyroku jest napisane że alimenty płatne z góry do 15 go każdego miesiąca,
i tylko tyle....
co robić ??? :(

Eleonora2015 napisał:
no właśnie a w treści wyroku jest napisane że alimenty płatne z góry do 15 go każdego miesiąca,
i tylko tyle....
co robić ??? :(

Ciężko mi w to uwierzyć... wklej skan / zdjęcie wyroku z zamazanymi danymi osobowymi.

guest_user napisał:
Ciężko mi w to uwierzyć... wklej skan / zdjęcie wyroku z zamazanymi danymi osobowymi.
nie mogę, nie chce mi przesłać :(

Eleonora2015 napisał:
nie mogę, nie chce mi przesłać :(

Jeżeli faktycznie nic nie ma, to alimenty są należne z chwilą wydania wyroku. Pierwsza płatność powinna nastąpić do 15-go od dnia wydania orzeczenia.

No nie ma, mogę wysłać na priv ?? bo tu na forum coś nie idzie

mamy na to paragraf ?? że są należne z chwila wydania wyroku, jak się bronić

Wyrok uprawomocnił się w tym roku dopiero. Zaznaczam że był połączony z alimentami, ale w apelacji nie było mowy o alimentach, TYLKO i włącznie co do winy !!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Eleonora2015 napisał:
mamy na to paragraf ?? że są należne z chwila wydania wyroku, jak się bronić

W wyroku masz rygor natychmiastowej wykonalności... to ów rygor obowiązuje od chwili ogłoszenia wyroku lub postanowienia, którym go nadano, a gdy ogłoszenia nie było - od chwili podpisania sentencji orzeczenia. (art. 336 kpc)

Moja sprawa jest naprawdę bardzo skomplikowana. Każdy punkt mojego wyroku uprawomocnił się innego dnia, tak to rozumuję... pewnie może i błędnie....
wyrok uprawomocnił się w tym roku dopiero po sprawie apelacyjnej, a klauzule wykonalności na alimenty nadano dopiero w tym roku. ( wyrok z 2015 roku bo na tym otrzymałam pieczęć z klauzulą)

Przede wszystkim nic nie zmieniło się w wydanym wyroku, ponieważ sprawy apelacyjnej nie udało mi się obalić, każdy punkt brzmi tak samo

Eleonora2015 napisał:
Moja sprawa jest naprawdę bardzo skomplikowana. Każdy punkt mojego wyroku uprawomocnił się innego dnia, tak to rozumuję... pewnie może i błędnie....
wyrok uprawomocnił się w tym roku dopiero po sprawie apelacyjnej, a klauzule wykonalności na alimenty nadano dopiero w tym roku. ( wyrok z 2015 roku bo na tym otrzymałam pieczęć z klauzulą)

Piszesz że nie ma klauzuli, potem że jest... że wyrok nieprawomocny, potem że się uprawomocnił...

Nikt tu na forum nie ma czasu ani ochoty na domyślanie się "co autor miał na myśli". Jeżeli oczekujesz rzetelnej odpowiedzi na pytanie musisz

a) mówić prawdę i tylko prawdę
b) unikać mowy potocznej i tego co Ci się "wydaje"
c) jeżeli nie wiesz jak coś wyrazić - dodatkowo cytujesz to co jest napisane w orzeczeniu...

Kończąc wątek:

Masz nieprawomocny wyrok z rygorem lub wyrok prawomocny -> składasz wniosek o nadanie klauzuli -> potem z wyrok klauzulą do komornika + wniosek egzekucyjny. Termin płatności pierwszych alimentów liczy się od dnia wyroku (jeżeli nie ustalono w nim inaczej).

Ostatnia edycja:
ok. Zawsze mówię prawdę ;)
jeszcze raz......
Wyrok wydany w czerwcu 2015 roku - rozwód i alimenty
Apelacja wniesiona w terminie Tylko i wyłącznie co do winy.
Wyrok uprawomocnił się 7 marca 2016 roku.
Klauzula wykonalności na alimenty 15 marca 2016r Sad apelacyjny stwierdza że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w zakresie pkt 3 tj alimenty. I jest to napisane na wyroku z czerwca 2015 roku

i teraz przez pierwsze dwa miesiące od ogłoszenia wyroku w 2015 roku ex płacił mi zasądzoną kwote, lecz zaprzestał. W jaki sposób mogę ściągnąć należoność za pozostałę miesiące i czy mam do tego prawo ??

Jak wyżej.

Wniosek do komornika + tyt. wykonawczy. Jako alimenty zaległe wskazujesz to co nie wpłacił od chwili wydania wyroku w I instancji do 15-go grudnia 2016 (lub 15 stycznia 2017 - jeżeli nie zdążysz złożyć wniosku do 15.12.2016). Jak wpłacał częściowo to podajesz różnicę kwot alimentów.

Ostatnia edycja:
Powrót