Alimenty - komornik nie pomaga

• Autor wątku Autor wątku marcin910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Mój ojciec dnia 1 lipca 2008 roku dostał wyrok w którym to powinien dawać mi alimenty w wysokości 600 zł do 10 dnia każdego miesiąca. Nie spłacał się więc sprawa została skierowana do komornika. Jednak komornik również nie może ściągnąć z niego należności która mi się należy. Ten Pan (czyt. biologiczny ojciec) jest mi dłużny 27.600 zł . 17 Stycznia byłem u komornika i powiedział mi że mam złożyć doniesienie do prokuratury o nie alimentacji.

Komornik dzisiaj przysłał mi 2 pisma
- Zawiadomienie o półrocznej zaległości i bezskuteczności postępowania ART.1086 S 4 K.P.C.
- Wniosek o wyjawienie majątku (W którym to w/w Pan wyjawił że nie posiada nic)

Czy to coś pomorze?
Jest jakaś szansa na odzyskanie tych pieniędzy ?
Co miał bym zrobić?
Jak napisać taki donos? (W prokuraturze powiedzieli mi ze swoimi słowami mam opisać całą sytuacje z ojcem)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Nie możesz wziąść od komornika zaświadczenia o nieściągalności od ojca i postarać się o alimenty z FA? Ojcu dług będzie rósł, ale Ty swoje dostaniesz.

Ale czy w FA biorą pod uwagę zarobki Mamy?

Znalezione w internecie:
"Przyznanie prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego uzależnione jest od spełnienia kryterium dochodowego. Świadczenia te przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł."

Fundusz odpada

Ostatnia edycja:
Przeczytaj dokładnie w jaki sposób oblicza się dochód na osobę. Jeżeli nie łapiecie się- jedyną opcją jest działanie przez komornika sądowego.

marcin910 napisał:
Jest jakaś szansa na odzyskanie tych pieniędzy ?
A ojciec rzeczywiście nic nie ma ? A może coś posiadał ale "przepisał" ?
Z czego się utrzymuje ?

Doradzam zebrac wiecej informacji o ojcu.Niestety tam,gdzie FA nie placi prokuratura umarza "z marszu "postepowania z Art.209 kk.,a dluznicy alimentacyjni czuja sie jeszcze bardziej bezkarni.Mimo to z 1-ym dokumentem mozesz udac sie do MOPS-u wnoszac o "aktywowanie dluznika"(znalezienie mu pracy) oraz prokuratury z Art.209 kk.W obydwu przypadkach musisz zlozyc zawiadomienie sam,gdyz prawo "mysli " tylko za pobierajacych z FA.Niewiele to Ci da,ale potem mozesz dokladnie przejzec zeznania ojca i moze znajdziesz jakiegos "haka",do Art.300 kk.Z tego artykulu,prokuratorzy lepiej sie przykladaja do pracy.Prosze tez pamietac,ze skladajac zeznania w Prokuraturze nie musi mowic prawdy(ojciec) i nie jest to przestepstwem.

Powrót