Alimenty-komornik-styp.socjalne-praca

• Autor wątku Autor wątku ami_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ami_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
po osiagnieciu pełnoletności podalam ojca do sadu. Zasadzono mi alimenty a ojciec placil jakies 1,5 roku. Przestał placic a z racji tego ze zrobilam sobie roczna przerw po skonczeniu sredniej szkoly a rozpoczeciem studiów nie upominalam sie o nalezne mi pieniadze gdyz doszlam do wniosku ze teraz jak sie nie ucze i tak ich nie dostane. Po rozpoczeciu szkoly wyzszej rowniez nie dostawalam alimentow, osobiscie glupio bylo mi prosic o pieniadze wiedzac ze ma dwojke malych dzieci. To bylo rok temu. Stypendium socjalne mi sie nalezalo wiec nie bylo problemow. Teraz rozpoczelam prace (minimum krajowe) przez to nie dostane stypendium w wysokosci czesnego a moja wyplata jest tak niska ze po odliczeniu dojazdo ponad 150zl nie zostaje mi wiele a placac szkole to juz wogole. Niestety alimenty wchodza mi do dochodu. Nie mam od komornika zaswiadczenie ze nie pobieram alimentow, a takie pismo bardzo by mi sie przydalo. Wiec chcialabym spytac zorientowane osoby w tych sprawach, czy jak pojde do komornika to czy cos place? Czy to wysoka kwota? Ile moze potrwac taka sprawa zeby uzykac odpowiendie zasiwdczenie? Czy jest szansa wyegzekowac zalegle alimenty? Nie znam sie na tym , ale za ten zcas kiedy nie uczylam sie pewnie nie, ale za ten rok nauki na uczelni? Czy jesli pracuje ojciec nielegalnie to moge cos zdzialac? Wyczytalam ze za nieplacone alimenty sa odsetki, wiec do tylu chyba moze placic? Zreszta jak nie maja mu z czego sciagnac tej kasy to moge pomarzyc. Ale w takim razie jak z tym komornikiem zalatwic? ZAkladam ze od panstwa tez zadnych pieniedzy nie dostane typu jakies zaliczki alimanetacyjne itd Nawet jesli przestalabym pracowac i tylko sie uczac nic mi sie nie nalezy? Z góry dziekuje za odpowiedz

[cytat:omdozsl2]
czy jak pojde do komornika to czy cos place?
[/cytat:omdozsl2]
Nie
Ile moze potrwac taka sprawa zeby uzykac odpowiendie zasiwdczenie?
ok 2-3 miesiace od momentu założenia akt i nadania sygnatury
Czy jest szansa wyegzekowac zalegle alimenty?
Jeżeli ojciec posiada jakies ruchomości/nieruchomości z których można przeprowadzić egzekucję to tak [cytat:omdozsl2]
Czy jesli pracuje ojciec nielegalnie to moge cos zdzialac?
jak wyżej[cytat:omdozsl2]
Ale w takim razie jak z tym komornikiem zalatwic?
iść z wioskiem do komornika i oryginałem wyroku alimentacyjnego[cytat:omdozsl2]
ZAkladam ze od panstwa tez zadnych pieniedzy nie dostane typu jakies zaliczki alimanetacyjne itd
dobre założenie :ok: [cytat:omdozsl2]
jesli przestalabym pracowac
prosze pracować dalej, zamiast kombinować
Z góry dziekuje za odpowiedz
proszę :wink:
P.S. Wg tego co Pani opisuje ogólnie ujmując ojciec ma prawo ubiegać się o zniesienie obowiazku alimentacyjnego(wszak pracuje Pani)

nie chodziło mi o porzucenie pracy kombinujac z alimentami, a sytuacje gdy umowa mi sie skonczy badz mnie zwolnia itp wtedy nie mam prac czyli nie mam juz co miesiac wypłaty i alimentow rowniez
Nie kombinuje by wyciagnac od niego pieniadze. To typowe ze ich od niego nie dostawałam. Na 20 lat obowiazku alimentacyjnego placil alimenty przez 1,5 roku regularnie jak ja go podałam do sądu, mojej mamie.. ehh to ja miałam wieksza ilosc wplat niz ona przez 18 lat kiedy jej sie pieniadze nalezały
niestety nie posiada zadnego majatku (sprytnie to załatwił) czyli nie mam szans dostac zaleglych alimentow ale w przypadku utraty pracy i uczac sie nadal mam szanse dostac jakies pieniadze z tytułu alimentów od panstwa? Odpowiedziała mi Pani że w obecnej sytuacji nie a w takim przypadku, gdzie nie mam zadnych dochodow?

Na koniec dodam ze jesli ojciec pofatygowałby sie i zrobił cos w sprawie zniesienia obowiazku alimentacyjnego to bylby tez plus - ja nie musialabym platać sie po komornikach a pracujac - dosc ciezko to robic.

Serdecznie dziekuje ze poswiecila Pani troche czasu odpowiadajac na moje pytania :)

Powrót