alimenty-komornik

• Autor wątku Autor wątku sucha125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sucha125

Użytkownik
Odpowiedzi
37
witam.od trzech miesięcy nie płacę alimentów i dostałem wezwanie do komornika w celu wyjaśnienia.na wypłacie mam już komornika za długi powstałe w małżeństwie których moja była żona nie chce spłacać.czy ten komornik może mi jeszcze więcej zabrać z wypłaty?zarabiam 1550zł.brutto.

A był majątek dzielony po rozwodzie. Może jest czas na podział majątku i długów. Komornik nie może zabrać panu całej pensji tylko coś ok. 60%.

Alimenty maja pierwszeństwo i Komornik może zając za nie 60% pensjii.Gdy Komornikowi nie uda sie ściągnąć całej należności-może wystawic ex zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii z którym bedzie mogła isc do FA.Z FA dostanie wtedy gdy nie przekroczy dochodu 725 zl

nie nie było podziału majątku.bo w zasadzie nie było go tylko sprzęt w domu który i tak zabrała.zostawiła mnie z ogromnymi długami w banku ok 100 tyś.zł przez które komornik mi pobiera z wypłaty ale plus tego narobiła długów prywatnie u ludzi w sklepie no i zadłużony jest też dom który wynajmowaliśmy wspólnie a w którym ja zostałem.i teraz ja je spłacam sam bo moja była żona twierdzi że po rozwodzie te długi już jej nie dotyczą.mam jeszcze jedno pytanie....zadłużenia mam 1000zł czy jeśli napiszę oświadczenie do komornika że będę spłacał po 200 zł to da mi spokój i nie wejdzie na wypłatę?czy mam przedstawić mu dokumentację długów?i czy w takiej sytuacji mam prawo starać się o obniżenie alimentów mam przyznane 500zł.?

Komornik w pierwszej chwili bedzie sciagal na alimenty.Jezeli z tego nie bedzie 500 zl,wystawi zaswiadczenie o bezskutecznosci .Drugi wierzyciel nie bedzie zaspokojony,bo alimenty maja pierwszenstwo.Sad zasadzajac alimenty po 500 zl nie sugerowal sie tylko zarobkami,ale mozliwosciami zarobkowymi.

Z komornikiem nie dogadasz sie co do wplat bo on dziala na wniosek Twojej ex.A co do obnizenia alimentów możesz spróbowac złożyc pozew ale watpie,że zostana obniżone bo w sumie to normalna kwota jak na dzisiejsze czasy

Powrót