Alimenty, komornik

• Autor wątku Autor wątku qqrq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qqrq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Oto sytuacja - ojciec rozwiódł się z matką 10 lat temu - miałem wtedy 14 lat. Do osiągnięcia przeze mnie 18 lat płacił alimenty (matce), potem przestał. Alimenty zasądzone wynoszą 600 zł. Od moich osiemnastych urodzin ojciec ani razu nie zapłacił pełnej składki. W tym momencie jest mi winien... dużo. :-P Za długi ściga go komornik, aczkolwiek od mniej więcej roku nie miałem od niego sygnałów o jakiejkolwiek działalności ze strony komornika. Aż do dzisiaj. Mam kilka pytań:
1. W tym roku kończę studia. Czy to prawda, że dług alimentacyjny mojego ojca będzie umożony wraz zakończeniem przeze mnie nauki i rozpoczęciem pracy zawodowej?
2. Czy w przypadku gdybym chciał, aby komornik nie "nękał" już mojego ojca i postanowił go odwołać (komornika, nie ojca :-) ), to ja ponoszę koszty dotychczasowego postępowania komorniczego (w tej chwili ojciec jest zobowiązany je spłacić)?
3. Czy ojciec może pójść do więzienia za te długi (przypominam, że w tym roku kończę studia i rozpoczynam pracę zawodową)?

1. Długu alimentacyjnego się nie umarza
2. Raczej rzadko się to zdarza , coś tam wpłaci komornikowi jakie 10zł i nie wsadzą go , prokurator napisze że się stara ale ma chwilowe trudności finansowe w związku z czym to nie uchylanie i nie wsadzą go.

A co ty się teraz tak o niego martwisz????????????
Skąd ten przypływ mieszanych uczuć? :what:

[cytat="rozalinda"]
A co ty się teraz tak o niego martwisz????????????
[/cytat]
Bo nie jest Rozalindą,kochanką komornika?
icon_rolleyes.gif

[cytat="qqrq"]
3. Czy ojciec może pójść do więzienia za te długi (przypominam, że w tym roku kończę studia i rozpoczynam pracę zawodową)?[/cytat]
Cóż... Może! Do niedawna funkcjonowała w naszym społeczeństwie myśl,że alimenciarzy sie już nie "sadza",niestety okazało się że żyliśmy w błędzie! :roll: Na szczęście funkcjonuje to tylko w momencie powrotu do kraju! Kolegi kuzyna zamknęli właśnie kiedy wracał z GB! Chciał spędzić święta z rodziną,a spędził je w pierdlu... :( Ewentualnie,można nie wracać! :)

[cytat="Volcanalis"]
Bo nie jest Rozalindą,kochanką komornika? [/cytat]

Zdanie to jest typowym przykładem niepoprawnej polszczyzny.
Brak w nim sensu logicznego myślenia , podobnie jak w poście na który odpisałam.
LOGIKA, LOGIKA i jeszcze raz LOGIKA kłania się Volcanalisowi.

W życiu trzeba wiedzieć co się mówi i czego się oczekuje od życia. :P

Te poprawna,też w takim razie się ukłonię w Twoją stronę,dlatego nie napiszę co mnie to obchodzi! Wiesz czemu? Spójrz na tym biednych chłopaków,którzy studiowali polonistykę i teraz szorują gary na łasce Królowej Elżbiety... :what:
Na co im się przydała ta poprawność językowa?
Zdanie niepoprawne bo nie ma orzeczenia? :D

[cytat="michupocichu"]Ostrzegam ... 8)[/cytat]
Proszę mi wytłumaczyć dlaczego, Szanowny Panie Moderatorze?
Wszak [cytat="demagogia"]Każdy ma prawo do własnej opinii[/cytat]
W jaki sposób ubliżyłem komukolwiek,względnie poruszyłem tematy polityczne lub religijne? Jeżeli chodzi o tych "biednych chłopców" to nie polityka tylko patologia!!! 8)
Spróbujcie rozszerzyć Regulamin o zakaz dyskutowania o niej właśnie!

1 Sam fakt skończenia przez Panią studiów i podjęcia pracy nie powoduje, że z mocy prawa zostaje zadłużenie z tytułu alimentów umorzone.
2.Nie poniesie Pani kosztów. Może Pani złożyć wniosek o umorzenie postępowania co raty bieżącej, a także zaległej.
3.Polecam art. 209 kk.

[cytat="Volcanalis"]Te poprawna,[/cytat]

Ale zwrot, ale wstyd ... :P

Zwrot,jak zwrot! Miał zasugerować adresatce,w jak głębokim poważaniu mam tą jedyną słuszną poprawność!
Nie muszę czytać reszty Twoich postów,aby się domyślić,że ich lektura opiera się na wstydzie... :roll:
[cytat="ema"]
Ale zwrot, ale wstyd ... :P[/cytat] :ok:

Nieważne są środki po jakie się sięga aby cel osiagnąć! Najważniejszy jest sam cel lub poprawność jego wyboru! :what:

[cytat:9rvh07a3]
Proszę mi wytłumaczyć dlaczego, Szanowny Panie Moderatorze?
[/cytat:9rvh07a3]
Choć nie jest to pytanie skierowane do mnie, ośmielę się zabrać głos.
Opinię swoją można wyrazić, ale nie w taki złośliwy i kolokwialny sposób.
To są gadki (opinie) rodem z magla, a nie z forum prawnego.

[cytat="Kerimus"]
To są gadki (opinie) rodem z magla, a nie z forum prawnego.[/cytat]
Słusznie, dodatkowo rodem z imprezy weselnej z kiepską orkiestrą!
Zgadzam się z przedmówcą! :what:

Myślę, że posty od trzeciego poczynając nie wnoszą nic do tematu, jest to raczej dyskusja bulwarowa, więc sugeruję zrobić przeczyszczenie (oczywiście postów w tym temacie).

Bardzo słuszna uwaga!
Czyli ten, ten, jak również ten! Oczywiście w każdym przypadku należy wybrać jeden z dwóch,wiadomo który...:roll:
Dziękujemy kolego! Skontaktuj się w tej sprawie z adminem!
:ok:
Ja nie wiem! Czemu moja osoba tak musi przyciągać Szanownych Moderatorów... :what: Bardzo mnie cieszy,że tak dogłębnie studiujecie moje wypowiedzi,ale czemu?
Strasznie cenicie moje poczucie humoru? :?
Nie,już wiem! Wy uwielbiacie humor sytuacyjny! :ooo:

Powrót