Alimenty. Matka zameldowana na terenie Niemiec.

• Autor wątku Autor wątku djmurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djmurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

około 14 grudnia 2012 dostałam pismo z Sądu okręgowego o opłatę alimentów w wysokości 500zł miesięcznie na dziecko. Mój były mąż oświadczył na dzień 27.11.2012, że zalegam z płatnościami na łączną kwotę 3tys zł (500 x 6 miesięcy - wtedy jak córka mieszkała u byłego małżonka w Polsce.)

W piśmie jest napisane, że jeżeli nieureguluję należności w ciągu kilku tygodni to oddadzą sprawę do Niemieckich organów alimentacyjnych.

Moje pytanie brzmi. Co mogę z tym zrobić?

Dodam do tego, że w okresie, gdy moja córka zamieszkiwała z ojcem (wtedy jej prawnym opiekunem) zarabiałam w Niemczech 405 Euro brutto i zarabiałam tyle do końca roku 2012, po czym skończyła mi się umowa o pracę. Dostałam propozycję przedłużenia umowy na lepszym stanowisku za kwotę 900euro brutto.

Córka mieszka ze mną już od początku sierpnia 2012 i jest tutaj zameldowana. Wygrałam ostatnio sprawę o przyznanie opieki nad córką i czekam tylko na uprawomocnienie.

Moje pytanie brzmi. Czy w wyniku tego, że zarabiałam tak mało (jak na Niemieckie realia) to upowaznia mnie do nieopłacenia tych alimentów?

Dodam tylko, że jestem zameldowana na terenie Niemiec. W Polsce nie mam meldunku.

Słyszałam kiedyś od kogoś, że w Niemczech nie mogą sciągać od kogoś alimentów jeżeli jego zarobki nie przekraczają 900Euro na rękę (albo coś koło tego).

Ojciec córki zarabia około 3tys zł.

Proszę o wypowiedź osoby, która się na tym zna.

Liczę na szybką odpowiedź, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Musialabys przeniesc temat do Niemiec,ale nie zmienia to sytuacji,ze nawet,jak nie moga "dzisiaj" sciagnac,to dalej na tobie "wisi" dlug za nieplacone alimenty.Teraz Ty mozesz zarzadac alimentow,a moze dlug sie wyrowna(oczywiscie powinny byc zniesione wczesniejsze).

Dziekuje za odpowiedz.
Nasuwa się kolejne pytanie. Czy będąc zameldowaną w Niemczech mogę podać byłego męża zameldowanego w Polsce do Sądu Rodzinnego w Niemczech?

Doradzam w Niemczech,bo sad w Polsce potraktyuje Cie ,jako "milionerke".Uzna dochody z Niemiec,ale nie wydatki na dziecko.

Powrót