alimenty na bezrobotne dziecko

• Autor wątku Autor wątku kasiek9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiek9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Przedstawię Państwu moją obecną sytuację i bardzo proszę o poradę jeżeli ktoś się orientuje.

Cztery lata temu zostały mi zasądzone alimenty od ojca o wysokości 500 zł, w tym czasie byłam studentką i płacone były regularnie. Obecnie jestem dwa miesiące po obronie, ale niestety nadal jestem bezrobotna i nie jestem w stanie samodzielnie się utrzymać więc utrzymuje mnie mama, a ojciec nie chce płacić na mnie alimentów. Wiem, że jestem pełnoletnia i już się nie uczę, ale pieniądze są mi niezbędne. Zamierzam założyć egzekucję komorniczą i moje pytanie brzmi czy mimo, iż już się nie uczę i jestem pełnoletnia komornik ściągnie z ojca pieniądze skoro mam prawomocny wyrok sądowy? Drugie moje pytanie jest następujące: ojciec mając na karku komornika zapewne założy sprawę o wzniesienie obowiązku alimentacyjnego. Czy jest szansa, że będę dostawała od niego jakiekolwiek alimenty (chociażby 200 zł) w sytuacji jaką przedstawiłam? Zapewne nie będzie trwało to długo, mam nadzieję, że jest to kwestia jeszcze 2 - 3 miesięcy i pracę będę już miała. Na razie o pracę jest ciężko bo po pierwsze jestem świeżo upieczoną absolwentką, po drugie jest kryzys, a po trzecie koniec roku i o pracę jest niezmiernie ciężko. Kolejne moje pytanie brzmi czy fakt, iż nie utrzymywałam z ojcem kontaktu (i on ze mną) będzie miało jakikolwiek wpływ na obie sprawy?

Tak,komornik moze sciagnac,ale ojciec moze zlozyc wniosek o uchylenie obowiazku ...z data wsteczna.Trudno powiedziec,jak podejdzie do tego sad.Nie pisze Pani ,jaki kierunek skonczyla,bo to moze zadecydowac,czy alimenty beda dalej przyznane,czy tez ma Pani szanse na podjecie pracy,ale niewystarczajaco sie stara.

Skończyłam Politechnikę na kierunku inżynieria energii, jestem magistrem inżynierem i mam rocznikowo jeszcze 24 lata. Jestem zarejestrowana w UPC i obecnie szukam nawet jakiejkolwiek pracy, nawet jako sklepowa, ale w moim mieście sytuacja na rynku pracy jest straszna.

Wiec,szukaj poza miejscem zamieszkania.Niestety problem w Polsce jest taki,ze kazdy chce pracowac w granicach 10-15 km od miejsca zamieszkania.Czasami warto pomyslec o ...wyprowadzce.

A czy mam jakiekolwiek szanse na dalsze alimenty??

Masz, jeżeli to dobrze rozegrasz ;) art 133 k.r.o. § 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.

Powrót