alimenty na córkę

• Autor wątku Autor wątku kropka.ok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropka.ok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam 19 letnią córkę która dostaje alimenty od swojego ojca, niebawem ona urodzi swoje dziecko i będzie je samotnie wychowywała, zaszła w ciążę zaraz po ukończeniu szkoły, nie pracowała przez ten czas i przez najbliższy rok również nie będzie pracowac. Jest na moim utrzymaniu + alimenty które przesyła ojciec. W związku z tym mam pytanie, czy obowiązek alimentacyjny wobec niej już przestaje obowiązywać czy może trwać do 25 r.ż.? Jak to wygląda prawnie?

Nie ma określonego wieku w którym obowiązek alimentacyjny przestaje obowiązywać. Co do zasady obowiązuje do czasu aż dziecko jest w stanie się samodzielnie utrzymać z zastrzeżeniem że dziecko musi dokładać starań aby się usamodzielnić. O zniesieniu alimentów decyduje sąd.

kropka.ok napisał:
niebawem ona urodzi swoje dziecko i będzie je samotnie wychowywała, zaszła w ciążę zaraz po ukończeniu szkoły, nie pracowała przez ten czas i przez najbliższy rok również nie będzie pracowac.
Obecnie córka nie będzie w stanie utrzymywać się samodzielnie aż do momentu kiedy będzie mogła przestać sprawować całodzienną osobistą opiekę nad dzieckiem - do tego czasu obowiązek alimentacyjny ojca wobec niej nie ustalnie. Gdy jednak dziecko będzie mogła już oddać do żłobka to powinna podjąć starania o znalezienie zatrudnienia. Jeżeli ich nie podejmie to jej ojciec może ubiegać się o uchylenie alimentów od dnia kiedy była możliwość oddania dziecka do żłobka. Sąd prawdopodobnie uwzględniłby wówczas taki pozew, chyba że córka wykazałaby, że pomimo podejmowania prób nie udało jej się znaleźć pracy.

Może zdarzyć się sytuacja, kiedy ojciec złoży do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego i może mieć spore szanse na sukces. Są orzeczenia sądów uchylające alimenty z takim uzasadnieniem, że skoro córka postanowiła mieć własne dzieci, to sama podjęła decyzję o usamodzielnieniu, a ojciec nie ma obowiązku utrzymywać jej dzieci.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
córka postanowiła mieć własne dzieci, to sama podjęła decyzję o usamodzielnieniu, a ojciec nie ma obowiązku utrzymywać jej dzieci.
Są orzeczenia i w drugą stronę, generalnie reguły brak.

Powrót