Alimenty na dorosle dziecko mieszkajace w Anglii.

• Autor wątku Autor wątku magdap78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdap78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Bardzo prosze o pomoc. Moze ktos jest w stanie udzielic mi precyzyjnie informacji dotyczacych alimentow na dorosla corke mojego meza majaca 21 lat i mieszkajaca w Anglii. Alimenty na nia nogdy nie byly zasadzone. Maz dobrowolnie cale zycie placil ustalona z jej mama kwote. Od kilku lat corka meza wraz z mama zamieszkuja w Wielkiej Brytanii. Niedawno znajomi uswiadomili nas iz alimentacja w Uk konczy sie w wieku 19 lat i bylismy przez nia prawdobodobnie oszukiwani...corka meza uczy sie w collegach ktore czesto zmienia...nie mamy jednak dokladnych informacji o jej szkole...czy obowiazek alimetacklji juz ustal w swolietle brytyjskoego prawa? Czy tu znaczenie ma fakt ze chodzi jeszcze do szkoly? Pomoże prosze bo w internetach nie moge znalezc jednoznacznek odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Zgodnie z protokołem haskim nawet jeżeli prawo kraju wierzyciela nie przewiduje już alimentów to można domagać się alimentów według prawa kraju dłużnika, więc jeżeli ojciec mieszka w Polsce to ustanie obowiązków według prawa angielskiego nic nie zmienia a w Polsce nie ma granicy wieku.

Czy mam przez to rozumiec ze w Anglii obiwiazek alimentacji juz ustal?

Tego nie wiem, natomiast w Polsce nie ustał więc nadal trzeba płacić.

Ni wlasnie mnie to zastanawia...internety mowia ze w wieku 19 lat alimentaccja w uk dobiega konca

Oznacza to, ze musialaby wogole zalozyc spraweco alimenty. Do jakiego kraju musialaby skaldac pozew. Jak to wyglada wedlug wlasciwosci?

Można złożyć pozew do Anglii lub do Polski i każdy sąd orzeka według lokalnego prawa. Więc matka może wystąpić o alimenty w Polsce i wyrok będzie wykonalny w Anglii. Wyroku nie było ale może być, więc zawsze lepiej się dogadać żeby uniknąć dodatkowych kosztów. I nie kwstionuję, że w Anglii obowiązek alimentacyjny ustaje po 19 roku życia.

Ostatnia edycja:
Co nie zmienia faktu ze wlasciwym jest sad ze wzgledu na miejsce zamieszkania dziecka. Czyli brytyjski i tamtejsze prawo.

Artykuł 4 ustęp 3 protokołu haskiego stanowi iż
Przepis prawny:
3. Niezależnie od artykułu 3, jeśli wierzyciel wytoczył powództwo przed właściwym organem państwa, w którym dłużnik ma miejsce zwykłego pobytu, stosuje się prawo miejsca organu orzekającego w sprawie.
Więc nie jest prawdą, że właściwe jest prawo brytyjskie.

Oto odpowiedz konsulatu w Menchesterze
Tak jak już Pani wskazano – w Anglii obowiązek alimentacyjny ustaje w każdym przypadku w razie ukończenia przez dziecko 20 roku życia (lub wcześniej). W Polsce pułap ten jest podniesiony do 26 roku życia, o ile dziecko się jeszcze uczy.

Jeśli alimenty były płacone dobrowolnie – to nie ma przymusu ich płacenia. Przymus pojawia się, gdy przepis jasno taki obowiązek wskazuje lub sąd taki obowiązek stwierdzi. Osoba, która uważa, że alimenty się jej należą, może skierować stosowne powództwo do Sądu i uzyskać sądowe potwierdzenie tego obowiązku, jeżeli udowodni, że środki te są jej niezbędne i potrzebne, a warunki określone w przepisach prawa spełnione. Jeśli warunki wskazane w przepisie (Kodeks rodzinny i opiekuńczy) nie będą spełnione – sąd takich alimentów nie zasądzi.

Jeśli dziecko zobowiązanego do płacenia alimentów na stałe mieszka w Polsce – właściwy w tych sprawach będzie sąd w Polsce. Jeśli w Anglii – to co do zasady właściwy będzie sąd angielski. Tę kwestię reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/2003 z dnia 27.11.2003 r. dotyczące jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich oraz w sprawach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej (art. 8 do 15).

No to przeciez pisalam. Chodz nieprawda jest ren prog 26 lat. Bo go nigdzie nie ma tak naprawde w przepisach.

Powrót