Alimenty na dorosłe dziecko

• Autor wątku Autor wątku RoibertN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RoibertN

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Mam takie pytanie. Czy nadal ciąży na mnie obowiązek alimentacyjny na dziecko 24 lata które studiuje zaocznie i pracuje na umowę zlecenie (bo tak lepiej wychodzi finansowo). Są to jej 3 studia poprzednia rzuciła - "bo to nie jej bajka". Nie mam zasądzonych alimentów dogadaliśmy się ustnie.

Moim zdaniem od kiedy podjęła pracę powinien wygasnąć obowiązek alimentacyjny. Jeżeli studiuje zaocznie to tym bardziej.

RoibertN napisał:
Czy nadal ciąży na mnie obowiązek alimentacyjny na dziecko 24 lata które studiuje zaocznie i pracuje na umowę zlecenie (bo tak lepiej wychodzi finansowo). Są to jej 3 studia poprzednia rzuciła - "bo to nie jej bajka". Nie mam zasądzonych alimentów dogadaliśmy się ustnie.
Zasadniczo - tak jak jak pisze Lovor - to co Pan ogólnie opisał to dość klasyczny przypadek gdy alimenty już się nie należą. Jeżeli chodzi jednak o konkrety (a tych Pan nie podaje) to każdą sprawę trzeba badać indywidualnie - ile córka zarabia, czy mogłaby więcej, dlaczego studiuje zaocznie, dlaczego porzuciła poprzednie kierunki, czy jest osobą z niepełnosprawnością, czy wynagrodzenie pozwala na opłacenie studiów i życia, nie bez znaczenia jest też Pana sytuacja zarobkowa i majątkowa. W każdym razie nadal pana córka może wystąpić do sądu o zasądzenie na jej rzecz alimentów od Pana to czy sąd takie roszczenie uwzględni to inny kwestia.

1. ile córka zarabia -ok 4000 na rękę
  2. czy mogłaby więcej - raczej nie
  3. dlaczego studiuje zaocznie - bo na dziennych jej się nie chciało
  4. dlaczego porzuciła poprzednie kierunki - bo te przestały ją interesować
  5. czy jest osobą z niepełnosprawnością - nie
  6. czy wynagrodzenie pozwala na opłacenie studiów i życia - tak ponosi tylko koszt studiów
  7. nie bez znaczenia jest też Pana sytuacja zarobkowa i majątkowa - zarabiamy podobnie ja spłacam jeszcze kredyt + 1000 zł na 2 dziecko

Według mnie w tej sytuacji może się Pan skutecznie i zgodnie z prawem uchylić od płacenia córce dalszych alimentów.

Nie chodzi o uchylenie, ale o "bat" żeby nie położyła kolejnych studiów ;)

Moment usamodzielnienia się dziecka jest jak najbardziej mocnym powodem do zakończenia płacenie alimentow. Praca plus studia wieczorowe jak najbardziej świadczą o usamodzielnienia się. I jest to czynność nieodwracalna.

Powrót