Alimenty na dziecko - jak długo przysługują?

• Autor wątku Autor wątku anka18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: alimenty na dziecko - jak długo przysługują?

Niewiem co robic bardzo kocham mojego syna a ona to wykorzystauje widze ze znasz sie na rzeczy i bardzo ci dziekuje za slowo wsparcia.w tym co piszesz czasami juz niewydalam bo niechce zaszkodzic dziecku!

A prawnicy tylko patrza na kase a tak naprawde nic niepomagaja!niewiem co mam robic

Napiszę tak...
Jeżeli chodzi o obniżenie alimentów na dziecko a jest ono jeszcze nieletnie...szanse są bliskie zeru...a nawet napisałabym że zerowe gdyż 400 zł to nie jest wcale dużo...
Gdybyś nawet złożył taki wniosek i argumentował tym że nie zarabiasz wystarczająco dużo...ale dla sądu to nie jest żaden powód gdyż bierze on pod uwagę potrzeby dziecka i możliwości zarobkowe rodzica...
Sąd może Ci ewentualnie polecić poszukanie lepiej płatnej pracy...

art. 135
§ 1. Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.

§ 2. Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, może polegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o jego utrzymanie lub wychowanie.

Co do alimentów na żonę możesz starać się wnioskować o obniżenie...

I radzę złożyć wniosek o uregulowanie kontaktów z dzieckiem...skoro tego kontaktu pragniesz...

bardzo bym prosil jezeli masz taka mozliwosc wyslac mi takie wzory niewiem podac ci meila

Ostatnia edycja:

To muszą być dwa osobne wnioski...
Jeżeli chcesz wnioskować o zniesienie obowiązku alimentacji żony...na co szanse niewielkie...- musi to być osobny wniosek.
Do do uregulowania kontaktów z dzieckiem także osobny wniosek z zabezpieczeniem na czas postępowania sądowego...

Mogę Ci podać ewentualnie wzory...

Czy dostane ten wzor na widzenie z dzieckiem

Ostatnia edycja:

1. Wniosek o obniżenie alimentów na byłą żonę

Miejscowość, dnia ………………..

Sąd Rejonowy w ………………………..

……………………

Ul. ………………………………..

Powód : …………………………………, zam. …………………………… (kod pocztowy) (TY)

Pozwana: …………………………………….,zam. …………………………… (kod pocztowy)
(Twoja była żona)

WNIOSEK O OBNIŻENIE ALIMENTÓW

1.Wnoszę o obniżenie alimentów w stosunku do byłej żony określonych wyrokiem sądu ......... z dnia.......Syg. akt........
Wnoszę o obniżenie alimentów z kwoty..... na kwotę..... począwszy od dnia......
2.Wydanie wyroku zaocznego w przypadku nie stawienia się pozwanej na rozprawie.
3. Nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności.
4. Zasądzenie kosztów procesu według norm przypisanych.
5. Przeprowadzenie dowodów wskazanych w uzasadnieniu.

* Uzasadnienie

* Załączniki

* Własnoręczny podpis

Dziekuje serdecznie jeszcze raz jakos lepiej sie czuje

Ostatnia edycja:

2. Wniosek o uregulowanie kontaktów

Miejscowość, dnia ………………..

Sąd Rejonowy w ………………………..

Wydział Rodzinny ……………………

Ul. ………………………………..

Wnioskodawca: …………………………………, zam. …………………………… (kod pocztowy)

Uczestnik: …………………………………….,zam. …………………………… (kod pocztowy)

(dane drugiego rodzica)

WNIOSEK O UREGULOWANIE KONTAKTÓW Z DZIECKIEM

Wnioskodawca w imieniu własnym, wnosi o:

I. Uregulowanie kontaktów wnioskodawcy z małoletnim ………………….. w ten sposób, aby wnioskodawca miał prawo:

( Tu podaję oczywiście przykład....kontakty ustalasz jak Ci pasuje i w taki sposób żebyś mógł się z nich wywiązywać....nie zapomnij także o wakacjach,feriach,świętach itp )

1)zabierać dziecko poza miejsce jego stałego pobytu w każdy drugi i czwarty weekend od piątku od godz. ……… do niedzieli do godz. ……..; wnioskodawca będzie odbierał dziecko bezpośrednio ze szkoły w piątek, a w niedzielę odwoził do miejsca stałego pobytu dziecka;

2)spotkań z dzieckiem w każdy wtorek bezpośrednio po szkole, po czym odwiezie dziecko na zajęcia pozalekcyjne i odwiezie małoletniego do jego stałego miejsca pobytu do godz. ……………..;

3)odwiedzin dziecka w miejscu jego stałego pobytu w każdy czwartek w godz. od ………….do …………;

4)zabierać dziecko poza miejsce jego stałego pobytu w każdy pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia i Świąt Wielkanocnych od godz. ………………. do godz. ……………….;

5)spędzenia z dzieckiem jednego tygodnia ferii zimowych oraz dwa razy po dwa tygodnie wakacji;

6)do kontaktu telefonicznego z dzieckiem codziennie od godz. ……………do godz. …………….., a w czasie kontaktów z wnioskodawcy z dzieckiem uczestniczka ma prawo do kontaktu telefonicznego z dzieckiem;

7) zabierania dziecka w czasie każdorazowego służbowego wyjazdu uczestniczki postępowania trwającego dłużej niż jeden dzień.

II. Przeprowadzenie dowodu z dokumentów załączonych do wniosku;

III. Dopuszczenie i przeprowadzenie dowodu z przesłuchania stron – na okoliczność braku porozumienia stron w przedmiocie kontaktów dziecka z wnioskodawcą oraz konieczności uregulowania tych kontaktów z uwzględnieniem zasady dobra dziecka.

UZASADNIENIE ( uzasadnienie piszesz własnymi słowami - tu jest podany tylko przykład )

Uczestnicy postępowania nie potrafią porozumieć się w kwestii regularnego realizowania kontaktów wnioskodawcy z dzieckiem. Uczestniczka w swych planach zupełnie nie uwzględnia prawa wnioskodawcy do kontaktów z dzieckiem. Nieregularne i przypadkowe kontakty z dzieckiem nie służą jego dobru. Posiadam silną więź emocjonalną z dzieckiem. Mam równe prawa do dziecka i oczywistym być powinno, że ojciec i matka wzajemnie zastępują się w opiece nad dzieckiem. W mojej ocenie uczestniczka celowo uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem, by realizować swoje własne pobudki osobiste, przy czym w ogóle nie uwzględnia dobra dziecka i jego zdania do kontaktów ze mną.

Wielokrotnie starałem się z dojść do porozumienia z uczestniczką postępowania, niestety bezskutecznie. Uczestniczka wiele mi obiecuje w tym przedmiocie, jednak są to obietnice bez pokrycia i nigdy nie zostały zrealizowane.

Zawarte we wniosku propozycje kontaktów uwzględniają potrzebę wnioskodawcy aktywnego uczestniczenia w życiu dziecka. Wnioskodawca nie chciałby bowiem, aby jego kontakty były tylko od święta czy weekendu; dlatego tez liczy na zrozumienie uczestniczki postępowania, jednocześnie wyraża gotowość do porozumienia w zakresie kontaktów z dzieckiem.

……………..

Czytelny odręczny podpis wnioskodawcy

Załączniki

* Własnoręczny podpis

3. Wniosek o zabezpieczenie kontaktów na czas postępowania sądowego

Wnoszę o zabezpieczenie wniosku poprzez umożliwienie mi przez czas toczącego się postępowania, utrzymywania z (imię i nazwisko dziecka) kontaktów przez:
(Tu także podaję przykład...Ty oczywiście piszesz tak jak Tobie pasuje- tak abyś mógł się z tych kontaktów wywiązywać)
- prawo do kontaktów z dzieckiem w parzyste tygodnie roku w soboty od godziny 13.00 do do godziny 18.00, ustalając, że będę odbierał dziecko ich miejsca zamieszkania i przywoził do ich miejsca, a w nieparzyste tygodnie roku w środy od godziny 15.00 do godzinny 20.00.
- jeden tydzień ferii zimowych.

Uzasadnienie:

(Własnymi słowami )................................................. ...............................
...............................................

Ponieważ kilkukrotne próby ustalenia z żoną możliwości i terminów mojego widzenia się z dziećmi, kończyły się odmową z jej strony albo brakiem odpowiedzi wnoszę o umożliwienie mi kontaktów z dziećmi przynajmniej w takim zakresie jak wniosłem na wstępie.

Załączniki

Własnoręczny podpis

Ostatnia edycja:

Bardzo dziekuje za tak dobre pismo pozdrawiam serdec znie i zycze milego wieczoru

a ja tak z innej beczki ile trzeba trzymac potwierdzenia wplat alimentow bo mi sie gdzies zapodzialy te z lat 2006-2010 at i mam tylko trzy lata w tyl i jakby byly potrzebne to co wtedy?

natti72 napisał:
Dziecko nie może powiedzieć,dziecko musi udowodnić.A skoro jest w stanie udowodnić,to oznacza,że jednak się uczy.A jeśli przykładowo uczy się na studiach dziennych,to kiedy ma pracować,żeby zacząć się utrzymywać?
Oczywiście,że prawo jest po stronie dziecka,to chyba normalne...Prawo chroni dziecko,żeby mógł z niego wyrosnąć pełnowartościowy pracownik :)

hmmm ciekawi mnie jedno: kiedy dziecko przestaje byc dzieckiem? moim zdaniem 27 lat to nie dziecko tylko juz dorosły(bo ja skonczac szkole i 18 lat poszlam do pracy by moj tata nie musial juz na mnie placic alim.bylam juz dorosła,)a majac 25-27 lat to dziecko?

Powrót