Alimenty na dziecko - jak długo przysługują?

• Autor wątku Autor wątku anka18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam! Mam pytanie jak długo ojciec zobowiązany jest płacić alimenty ? Dziecko ma 20 lat. Dziecko skończyło szkołe w tym roku, zdało mature, dodam że od ponad roku pracuje i ma zamiar rozpocząć studia zaoczne. Czy w takim przypadku ojciec musi płacić i czy aby zaprzestać płacenia musi być sprawa w sądzie?
Dziękuje za pomoc!

RE: alimenty na dziecko - jak długo przysługują?

Nie ma obowiązku płacenia alimentów z chwilą kiedy dziecko podejmie pracę i zacznie samo się utrzymywać.Do tego potrzebne jest złożenie wniosku do sądu o ustanie obowiązku alimentacyjnego.

Dziękuje za odpowiedż !

natti72, nie do końca. Obowiązek płacenia alimentów trwa do momentu, gdy dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać. Może przecież pracować i zarabiać 400zł - a z tego się samodzielnie nie utrzyma, nie opłaci rachunków, nie kupi jedzenia...

Uważam, że miło by było ze strony ojca jakby mimo wszystko dorzucił się do czesnego za studia. Może nie zmuszony przez sąd w formie alimentów, ale z własnej nieprzymuszonej dobrej woli, o ile takową posiada czując się rodzicem...

Przecież napisałam zacznie się samo utrzymywać.Zresztą po nowelizacji to już nie jest takie proste,łatwiej wykręcić się od płacenia alimentów na dorosłe dziecko,zwłaszcza na pracujące.Oczywiście,że miło by było z ojca strony,żeby częściowo sfinansował dziecku studia,tyle że rzadko kiedy płacący alimenty tatuś jest miły.

Nowela Kro zmieniła trochę tą sytuacje na korzyść rodzica.
Art. 133.
(...)
§ 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem
dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich
uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania
możności samodzielnego utrzymania się.

o co chodzi z tą nowelizacja? gdzie ją znajdę?

dzięki

Witam.Czy dziecko ma prawo przedłużać studia w nieskończoność?Syn ma 22 lata,w przyszłym roku kończy studia licenjackie.Jednocześnie w tym roku zaczyna następne studia,które będą trwały nastepne pięć lat.Wynika z tego,że po ich ukończeniu będzie miał 27 lat.Czy mam obowiązek placić mu alimenty do samego końca sudiów?

Kerimus napisał:
Nowela Kro zmieniła trochę tą sytuacje na korzyść rodzica.
Art. 133.
(...)
§ 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem
dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich
uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania
możności samodzielnego utrzymania się.

dokładnie tak jak Kerimus pisze, nic więcej dodawać chyba nie trzeba.

Dzieki,rozumiem.Ale to jest bardzo względne,bo dziecko zawsze może powiedzieć,że jeszcze sie uczy i nie może w zwiazku z tym samo się utrzymywać.Ma prawo podnosić swoje kwalifikacje zawodowe itd.Mam wrażenie,że prawo jest częściej po stronie dziecka niż po stronie nawet jawnie wykorzystywanych rodziców.

Dziecko nie może powiedzieć,dziecko musi udowodnić.A skoro jest w stanie udowodnić,to oznacza,że jednak się uczy.A jeśli przykładowo uczy się na studiach dziennych,to kiedy ma pracować,żeby zacząć się utrzymywać?
Oczywiście,że prawo jest po stronie dziecka,to chyba normalne...Prawo chroni dziecko,żeby mógł z niego wyrosnąć pełnowartościowy pracownik :)

żeby mógł z niego wyrosnąć pełnowartościowy pracownik
Raczej pełnowartościowy podatnik, żeby mógł wspomagać budżet. ;)
A tak na zupełniej serio, to ustawodawca otworzył tylko lekko furtkę, aby rodzic mógł się bronić przed jawnie lecącym w kulki dzieckiem i tylko tyle.
Kiedyś nie było w ogóle choćby takiej szczelinki.

cytat:
"A jeśli przykładowo uczy się na studiach dziennych,to kiedy ma pracować,żeby zacząć się utrzymywać?"
Ja nie neguję prawa do nauki dzieci,które naprawdę chca zdobywać wiedzę i sie kształcić.Ale dla niektórych studiowanie stało się sposobem na życie.Każdy wolałby byc studentem niż pracownikiem,zwłaszcza gdy ktoś inny musi na te studia zarobić.

Oczywiście,są takie przypadki jak Pani pisze.Ale wtedy chodzi o "wiecznych studentów",czyli tych nie kończących jednych studiów,a zaczynających inne.Jeśli ktoś pragnie w życiu być kimś więcej,zdobyć solidne wykształcenie (i być może pomagać rodzicom na starość) to rodzice mają obowiązek mu w tym pomóc.22 czy 23 lata to jest właśnie okres,kiedy się studiuje.Mogłaby Pani mieć uzasadnione pretensje,gdyby dziecko miało 30 lat i dalej studiowało ciągnąc kasę od rodziców...

Ależ ja właśnie o takich (około 30-stki)studentach myślę!Tak, to prawda,że mój syn ma 22 lata.Być może martwię się trochę na wyrost,ale jeżeli on już robi w ten sposób,że nie kończy jednych studiów a zaczyna następne,to wydaje mi się,że moje obawy są uzasadnione.

Podkreślam,że to są obawy a nie "pretensje".

Mam pytanie, jestem na 5 roku studiów stacjonarnych, od początku studiów mam przysądzone alimenty od ojca. Płaci tylko dla mnie, gdyż siostra w tym roku skończyła studia i czekał aż znajdzie pracę (okres stażu płacił) i przestał płacić. Ja natomiast naraziłam się mu jako, że zawsze stałam twardo po stronie mamy i chce mi skończyć płacić w czerwcu czyli w tym czasie gdzie ja dopiero zacznę szukać pracy. Ewentualnie myślałam żeby iść zrobić drugiego mgr jako że jednego w tym roku bronię. Zastanawiam się czy w wieku 24 lat mogę jeszcze pójść na dwa lata na studia a ojciec będzie musiał mi płacić. Proszę o radę.

Powrót