Alimenty na dziecko mieszkajace w UK

• Autor wątku Autor wątku Sebastianos1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebastianos1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Wiem, ze jest strasznie duzo tematow, ale ciezko mi sie w tym wszystkim polapac.

Od wielu lat mieszkam w UK, od kilku lat mam paszport brytyjski.
Mam syna w wieku 18 lat, ktory mieszka i pracuje w Anglii.
Zameldowany jest (najprawdopodobniej) w Polsce.
W Polsce ukonczyl tylko gimnazjum.

Teraz mieszak w Anglii, pracuje, i stara sie jakis kurs znalezc, zeby mogl powiedziec iz sie caly czas "uczy".

Teraz prosi o 2500zl na miesiac (okolo 400 funtow/miesiac) w Polskim sadzie.

Pytania
1. Czy sprawa powinna odbyc sie w Polsce?
2. Czy sprawa powinna byc oddalona przez brak jurysdykcji krajowej, gdyz syn mieszka i pracuje w anglii?
3. Czy moge zlozyc pozew w anglii o odrzucenie alimentow w Polsce i przyznanie alimentow w Anglii?

Dziekuje za pomoc

Sebastian

1. Nie ale .... w Polsce spokojnie wynegocjujesz w sądzie alimenty rzędu 500-800 pln na miesiąc co jest znacznie mniej niż 2500. Nie zarabiasz w UK ponosząc koszty życia w PL więc jest pole do manewru- na dojazd do pracy transportem publicznym wydajesz ponad 500 zeta miesięcznie, a chleb kosztuje 10 zeta a nie 2,50- poza dojazdem do pracy i jedzeniem chleba by jakoś godnie egzystować masz też inne wydatki w UK.
2. Możesz podważyć właściwość sądu i moim zdaniem to przejdzie (bo w Polsce wniosek o alimenty składa się w Sądzie właściwym dla miejsca zamieszkania powoda). Ile alimentów zasądzają w w UK? Chyba więcej.
3. Tego nie ogarniam- chcą Ci dowalić alimenty w PL i UK jednocześnie? Poniosła ich fantazja. Negocjuj poza sądem.

Alimenty w UK sa duzo niższe. Bo to procent od dochodów no chyba ze zarabiasz bardzo duzo...ale Jrsli zarabiasz powyżej 200funtiw tygodniowo to jest to 15 proc twojego dochodu. Wiec latwo policzyć. Ponizej tej kwoty to sa grosze.

Właściwym sadem jest sad w UK. I to nalezy podnosić. Poza tym wiek dziecka jest tez nie bez znaczenia. Bo tam alimenty sa zazwyczaj do 16 roku zycia. Pracuje. I to trzeba podnosic w sądzie.

Powrót