Alimenty na dziecko od teściów

• Autor wątku Autor wątku lidka27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

lidka27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Moi byli teściowie są zamożni, chciałabym pozwać ich o spłatę zaległych alimentów. Bieżące płaci mi fundusz. Mój były mąż pracuje na czarno u swojego ojca. Robią wszystko, żeby mi tylko nie musiał oddać zaległości. Nie wiem jak napisać taki pozew i jakie dołączyć dokumenty. Proszę pomóżcie mi.

A to nic nie zmienia że wyszłam za mąż drugi raz?

jeszcze raz serdecznie dziękuję;)

Nie ma za co !
Ps
I na przyszłość prośba - proszę nie pisać post pod postem - jest opcja "edytuj".

Ale wiesz z tymi alimentami od tesciow wcale nie jest tak łatwo .Takie alimenty najczesciej sa przyznawane w szczegolnych przypadkach jak ojciec dziecka nie zyje lub nie mozna go znalezc .A jesli dostajesz alimenty z funduszu Sad moze ci je przyznac ale nie musi

Właśnie boje się całej tej rozprawy. Nie wiem co mnie czeka, a byli teściowie śmieją mi się w twarz, że od nich to nigdy nic nie dostane. Ja nie pracuje, mąż utrzymuje nas z jednej pensji, brakuje czasem do pierwszego. A ja wiem, że ich stać na to, żeby zwrócili mi te zaległe alimenty i na pewno nie zbiednieją od tego. Mamusia chowa go pod spódnicą, tatuś na wszystko daje, a powinien odsiadywać jeszcze kare, ale wyszedł za dobre sprawowanie. Siedział za dilerke i kradzieże. To jest wszystko niesprawiedliwe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poradzicie mi jeszcze coś,żebym była pewna że mam to zrobić. :rolleyes:

Zloz pozew podaj dobrych swiadkow ktorzy znaja sytuacje tesciow i relacje jakie sa u nich w domu i powinnas wygrac A jesli nie sprobujesz to sie nie przekonasz nikt Ci w twarz tam nie da a Sedzina Cie z tego powodu nie zabije .Uwierz mi i zrob ta sprawe ;)

Dzięki za dodanie otuchy zabieram się do pisania:)

zaneta74741 napisał:
.A jesli dostajesz alimenty z funduszu Sad moze ci je przyznac ale nie musi
Ja uważam, iż akurat odwrotnie - ta okoliczność jest na korzyść Lidki27.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę pozwać i dziadka i babkę, czy muszę jednego z nich?:sad:

Poszukaj swidkow ktorzy wiedza o relacjach tesciow z synem i jaka maja sytuacje materjalna i zaloz ta sparwe jak nie zalozysz nigdy sie nie dowiesz czy Sad Ci przyzna te alimenty a moze wygrasz ta sprawe ,ja na Twoim miejscu bym ja zalozyla .Pozdrawiam

Znowu potrzebuje od Was pomocy:help:. Dostałam dzisiaj od komornika powiadomienie, że mój były mąż zaczął pracę, to teściowie na rozprawi mogą powiedzieć że już pracuje i spłaci je sam, znowu mam obiekcje czy mam to wysyłać:rolleyes:

Ja tez chcę pozwać teściowa ,nioewiem jak to zrobic,moj były mąż przebyea z zk od 4 lat,jestem po rozwodzie,ma zawieszone prawa rodz,teściowa była jego pełnomocnikem na sparwie o alimenty,walczyła o to zeby jej wnuk od państwa noiedostał.niewstawiała się na arozprawy,teraz otrzymuje alimenty z funduszu ale dług wstzecz zasądzony wynosi 12 tyś.czy mogę ściagać od teściow?pragnę zaznaczyć że były mąż i tak niepłaci,a babcia ma gdzies wnuka

@Bedek

lidka27 pisze "pozwać o zaległe alimenty" - czy takie coś jest możliwe wobec dziadków? Rozumiem, przyznanie bieżących alimentów, ale z czego wynika możliwość pozwania ich o zaległe ?

Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności „powstaje”.

A zatem zobowiązany w dalszej kolejności odpowiada za własne zobowiązanie, a nie za zobowiązanie tej osoby, która go wyprzedza w kolejności.

Obowiązek ten ustaje, gdy uprawniony odzyska możliwość zaspokojenia się od zobowiązanego w bliższej kolejności.

Konsekwentnie należy zatem stwierdzić, iż chwilą powstania tego obowiązku - jest ta chwila, w której zaistnieją przesłanki określone treścią art. 132 kro.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót