Alimenty na dziecko

• Autor wątku Autor wątku Nowik1972
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nowik1972

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam.Mam takie pytanie.Mam zasądzone alimenty na dziecko od byłej żony.Niestety nie płaci.Sprawa trafiła do komornika.Ostatnio otrzymałem pismo od komornika że została wszczęta egzekucja z wynagrodzenia i że do 15-tego każdego miesiąca (począwszy od stycznia 2012 roku) alimenty mają wpływać na konto komornika.Chciałbym się dowiedzieć kiedy w końcu alimenty pojawią się na moim koncie?Chciałbym również dodać że komornikowi przedstawiłem postanowienie sądu z klauzulą natychmiastowej wykonalności i że była żona zalega z alimentami już przeszło pół roku.

Widze że nie ma odpowiedzi więc zapytam może inaczej.Jak długo komornik może przetrzymywać na swoim koncie należności za alimenty, które zakład pracy ma obowiązek przekazywać na konto komornikowi na poczet zaległych i aktualnych alimentów?Czy powinienem wysłać może jakieś pismo do komornika z zapytaniem kiedy wpłyną zaległe alimenty na moje konto skoro zostało już zajęte wynagrodzenie za pracę??

Komornik ma obowiązek przekazać pieniądze w ciągu 4 dni.
Jednakże...
Jeżeli otrzymywał Pan Fundusz Alimentacyjny..to z dokonanych potrąceń komornik będzie spłacał najpierw FAL.
Jeżeli nie otrzymuje Pan Funduszu to być może komornik faktycznie dokonał zajęcia, ale dłużnik np. tam już nie pracuje.
Proszę skontaktować się z kancelarią komornika.

Alimentów z funduszu nie pobierałem ,była żona pracuje a z komornikiem się skontaktuje i napisze co się dowiedziałem.Przyznane alimenty są śmieszne bo były zasądzone w czasie kieby była żona nie pracowała i wynoszą 100zł,jak powiedziała sędzina to najmniejsza kara jaką była żona otrzymala,ale chodziło tu o to aby dziecko miało świadomośc że matka też bierze jakiś udział w jego potrzebach (szczerze mówiąc matka nie interesuje się dzieckiem).Podając eks o alimenty chodzilo mi również o to ,abym mógł dostać zasiłek rodzinny na dziecko (śmieszna kwota),ale niestety takie są wymogi opieki społecznej.

Tak więc po rozmowie z komornikiem dowiedziałem się że nie wpłynęły pieniądze na konto komornika z zakładu pracy gdzie jest zatrudniona była żona.Ciekawi mnie teraz co będzie dalej.Raczej nie chce mi się wierzyć żeby zakład pracy coś takiego zignorował bo wiem że komornik może ukarać pracodawce lub pracownika odpowiedzialnego za to.I wygląda na to że alimentów nie zobacze....

Powrót