Alimenty na małżonka

• Autor wątku Autor wątku Agapower16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agapower16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Obecnie Sąd przyznał mi alimenty od byłego męża. Gdy nie płacił ich przez kilka miesięcy wystąpiłam z sprawą do komornika. Na razie udało mu się tylko ściągnąć zwrot podatkowy. Ale gdy mój były mąż się o tym dowiedział poszedł do tego komornika zrobił awanturę twierdząc, że nic o alimentach nie wiedział i o sprawie rozwodowej (nie stawił się na żadną rozprawę nie odbierał pism choć go o tym informowałam ustnie) Czego mogę się obawiać z jego strony co może zrobić u komornika i czy może cofnąć jakoś alimenty ??????

Nie alimentów on u komornika cofnąć nie może, jedynie Pani.
Jeśli były wysyłane do niego listy polecone ze zwrotnym potwierdzeniem np z sądu a on nie odebrał, było akwizowane dwa razy - wówczas taki list uważa się za doręczony. Chyba że się okaże że listy były wysyłane pod zły adres wówczas to wstrzymuje egzekucje.
Ale myślę że nie ma się czego obiawiać, jeśli okaże się że nie ma z czego od niego egzekwować można wystąpić do komornika z wnioskiem, komornik wyda zaświadczenie do NFAL o bezskutecznej egzekucji i fundusz za niego będzie wypłacał alimenty. takie zaświadczenie wydaje się po 2 miesiącach od złożenia sprawy do komornika.

natalia198711091mom napisał:
FA wypłaca tylko na dzieci.

tak zgadza się - do 18 roku, chyba że się uczą to do 25, i wyjątkiem jest znaczny stopień niepełnosprawności - wówczas jest bezterminowo.

A tu mamy do czynienia z alimentami na żonę.
Może zamiast odpowiadać, powinnaś poczytać tematy na forum i się douczyć?

zauważyłam
życie to ciągła nauka ...
a jeśli chodzi o alimenty to na pewno dobrze napisałam tyle, że nie doczytałam iż chodzi o żonę. - poprawiłam się później.

Dzięki za poradę
A czy może np napisać zażalenie do komornika,ze nie wiedział nic o alimentach aja naraziłam go na koszty komornicze?

Agapower16 napisał:
Dzięki za poradę
A czy może np napisać zażalenie do komornika,ze nie wiedział nic o alimentach aja naraziłam go na koszty komornicze?

A mieszka pod tym adresem gdzie zostały wysyłane do niego pisma z Sądu i potem od Komornika?

Ja znam tylko adres stałego zameldowania i żadnego innego nie znam

Powrót