Alimenty na nienarodzone jeszcze dziecko

• Autor wątku Autor wątku mani55580
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mani55580

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
znalazlam sie w niecodziennej sytuacji i BLAGAM o pomoc.
0d 2,5 roku jestem oficjalnie zameldowana w Niemczech,od 3 lat zylam z niemcem.Jestem z nim w 7mym miesiacu ciazy,3 tygodnie temu wyprowadzil sie z domu bez slowa wyjasnienia.Nie pracuje,nie otrzymalam Arbeitserlaubnis,on wspieral mnie finansowo.W chwili obecnej zostalam bez srodkow do zycia,nie mam z nim kontaktu,zmienil nr telefonu.
Czy jest szansa bym mogla prosic,nie wiem,moze przez adwokata o pomoc finansowa na jeszcze nienarodzone dziecko? Dodam,iz jest on bardzo bogaty,ma kilka prosperujacych firm na terenie UE.
Co mam dalej robic,do kogo sie zwrocic? Moze jest szansa bym otrzymala pomoc z jakiejs instytucji,ale jakiej? Mieszkam z 10letnim synem,oprocz Kindergeld nie otrzymuje zadnych innych pieniedzy.
BLAGAM O POMOC !
Zrozpaczona.

hmm sprawa dosyc skomplikowana :confused:
ale mam kilka pytan
- jestes ubezpieczona (rechtschutz) ?
- mialas oficjalnie zgloszony zwiazek ?
- masz jakichs swiadkow ktorzy moga potwierdzic to co piszezs w sadzie ?

n.

Witam!
Ubezpieczona jestem prywatnie w DKV (jesli o takie ubezieczenie chodzi),on mnie ubezpieczyl i rachunki,ktore dostaje na adres zameldowania od lekarzy kierowane sa potem do jego firmy i odciagane z jednego z jego kont bankowych.Nie zglaszalam nigdzie naszego zwiazku,nawet nie wiem,ze cos takiego moglam zrobic.A jesli chodzi o swiadkow to jest ich pelno,choc prawie wszyscy to jego pracownicy z firmy,ale mysle,ze w sadzie znalazlabym kilka osob,ktore potwierdza istnienie naszego zwiazku.

Spróbuj zgłosić się do Caritasu tam powinnaś otrzymać pomoc materialną i prawną po urodzeniu dziecka masz prawo na Arbeicamt ze wszystkimi prawami do pełnoletniości dziecka.Nie zapomnij potem dziecku załatwić Polski meldunek i dowód będzie wtedy miał 2 obywatelstwa

Nalezy mi sie cos z Arbeitsamtu,skoro nie pracowalam w Niemczech?
I jeszcze jedno pytanie... jak urodze to czy ja sama podaje nazwisko ojca do metryki,czy on musi potwierdzic,ze jest ojcem ? I czy dziecku moge dac jego nazwisko nawet jesli go nie bedzie przy zgloszeniu do metryki?

Po urodzeniu dziecka Należy ci się z Arbeicamtu
1. Dopłata do mieszkania –350-450e
2. Płatny urlop wychowawczy 300-450
3. Płatne bezrobocie 425
4. Alimenty płaci Jugenamt 150
5. Kindergeld 154
http://www.sozpol.eu/

Zgłoś się jak najszybciej do Caritasu przysługuje ci od nich wyprawka na dziecko

marian1 napisał:
Po urodzeniu dziecka Należy ci się z Arbeicamtu
1. Dopłata do mieszkania –350-450e
2. Płatny urlop wychowawczy 300-450
3. Płatne bezrobocie 425
4. Alimenty płaci Jugenamt 150
5. Kindergeld 154
http://www.sozpol.eu/

Zgłoś się jak najszybciej do Caritasu przysługuje ci od nich wyprawka na dziecko

:o

ciekawe rzeczy piszesz ... podaj mi choc jedna podstawe do tych swiadczen w tym momencie

i przyjmij w koncu do wiadomosci ze od 39 dni kindergeld na pierwsze dziecko wynosi 164 euro

mani55580 napisał:
Witam!
Ubezpieczona jestem prywatnie w DKV (jesli o takie ubezieczenie chodzi),on mnie ubezpieczyl i rachunki,ktore dostaje na adres zameldowania od lekarzy kierowane sa potem do jego firmy i odciagane z jednego z jego kont bankowych.Nie zglaszalam nigdzie naszego zwiazku,nawet nie wiem,ze cos takiego moglam zrobic.A jesli chodzi o swiadkow to jest ich pelno,choc prawie wszyscy to jego pracownicy z firmy,ale mysle,ze w sadzie znalazlabym kilka osob,ktore potwierdza istnienie naszego zwiazku.

nie, nie.. nie chodzilo mi o ubezpieczenie zdrowotne tylko jak napisalem o "rechtschutz" czyli o mozliwosc skorzystania z porady-uslugi-wsparcia adwokata
trzymaj rachunki za to ubezpieczenie bo w razie czego bedzie to dowod ze mial z toba cos wspolnego, sprawa jest dosyc skompikowana i wydaje mi sie, ze bez pomocy prawnika tutaj sie nie obejdzie
zwiazek moglas zglosic i wtedy juz by nie bylo nic przeciw zeby niemcy uznali to dziecko za jego, bo teraz to on moze sie wypierac i do udowodnienia bedzie np. potrzebne badanie dna
aha czy ty masz pozwolenie na pobyt w niemczech? czyli niederlasungserlaubnis
a jesli chodzi o swiadkow z pracy to nie licz na to, bo to sa jego pracownicy i moga nie chciec swiadczyc przeciwko niemu, moga sie bac o posade ;)
jesli juz to jacys znajomi albo koledzy

aha, najwazniejsza sprawa idz jutro w poniedzialek do jugendamtu i zglos sprawe ze bedziesz miala dzecko z obywatelem niemiec, ze mieszlkalas z nim opowiedz cala historie a oni cie pokieruja gdzie i do kogo mozesz sie zglosic po opieke i pieniadze

nurek68
Nie wierzysz że kobieta samotna z dzieckiem Niemca ma takie przywileje
Poczytaj link tam są te sprawy opisane częściowo

http://www.sozpol.eu/ Dziecko i wychowanie

marian1 napisał:
nurek68
Nie wierzysz że kobieta samotna z dzieckiem Niemca ma takie przywileje
Poczytaj link tam są te sprawy opisane częściowo

http://www.sozpol.eu/ Dziecko i wychowanie

ja wierze w przywileje pod warunkiem, ze jest podstawa do ich przyznania czyli musi spelnic odpowiednie warunki.

na razie to trzeba udowodnic, ze to dziecku ktore ma sie pojawic ma ojca niemca a nie chinczyka albo araba

ja wiem, ze jestes fanem tej strony albo moze i ja wspolredagowales ale ona jest napisana w 2007 i czesciowo jest juz nieaktualna a do tego jak sam napisales... tam sprawy sa opisane czesciowo

nurek68
aha, najwazniejsza sprawa idz jutro w poniedzialek do jugendamtu i zglos sprawe ze bedziesz miala dzecko z obywatelem niemiec, ze mieszlkalas z nim opowiedz cala historie a oni cie pokieruja gdzie i do kogo mozesz sie zglosic po opieke i pieniadze

Radzisz komuś żeby się zgłosił do Jugenamtu to jest to samo co oddaj dziecko
na wychowanie .Nie czytałeś jakie uprawnienia ma w Niemczech Jugenamt ile dzieci
ma utrudniony kontakt z matką Polką. ZŁA PORADA . nurek68

marian1 napisał:
Radzisz komuś żeby się zgłosił do Jugenamtu to jest to samo co oddaj dziecko
na wychowanie .Nie czytałeś jakie uprawnienia ma w Niemczech Jugenamt ile dzieci
ma utrudniony kontakt z matką Polką. ZŁA PORADA . nurek68

tak sie zastanawiam nad tym co piszesz i co dzis piles ;)

kto ci napisal, ze jugendamt to wychowywalnia dzieci :o albo posrednictwo adopcyjne ?? :o
chlopie zastanow sie nad tym co piszesz... ulatwie ci rozwiazanie tego problemu .. TO DZIECKO DOPIERO SIE URODZI ... chwytasz??? kontakt z matka polka na razie zapewnia mu pepowina

a ty siedzisz gdzies w opolskiem i nie masz bladego pojecia .. tylko teoretyzujesz i znasz sprawy z tv i opowiesci .. dziwnych tresci...
przyjedz ..pomieszkaj w niemczech ze 20 lat to pogadamy
i zapamietaj, ze caritas i link do strony na ktorej az roi sie od bledow i niescislosci to nie jest lek na problemy polakow w niemczech

Znalazlam prawnika w Köln,do tego mowi po polsku,przedstawilam mu sytuacje i w srode mam do niego przyjsc.Wstepnie powiedzial,ze sa duze szanse bym juz teraz mogla prosic od ojca dziecka kase na utrzymanie,mam rachunki wszystkie zbierac.W srode bede wiedziec wiecej.

Co do swiadkow... potwierdza to co mowie,w jego holenderskiej firmie pracuje kilku moich znajomych,poza tym,mam przeciez mase fotek z datami,mieszkam w jego domu,jezdze jego autem,zalatwiam wszystkie sprawy z jego ksiegowymi...

Wkurza mnie jedynie jego nieodpowiedzialne zachowanie,przeciez mogl cos powiedziec a nie wyjsc tak bez slowa i urwac kontakt.Zreszta,to nie pierwszy raz kiedy ma takie odchyly,wczesniej tez znikal na tydzien,dwa,lecz nigdy nie zmienial nru telefonu.Aachh,gdybym mogla tak cofnac czas...

Dziekuje za Wasze porady,
Pozdrawiam.

Ps. Nie mam pozwolenia na pobyt w Niemczech,mam tylko Bescheinigung,ze jestem tu zameldowana.Rechtschutz tez nie mam,za adwokata pokryje z oszczednosci.

nurek68
tak sie zastanawiam nad tym co piszesz i co dzis piles
kto ci napisal, ze jugendamt to wychowywalnia dzieci albo posrednictwo adopcyjne ??
chlopie zastanow sie nad tym co piszesz... ulatwie ci rozwiazanie tego problemu .. TO DZIECKO DOPIERO SIE URODZI ... chwytasz??? kontakt z matka polka na razie zapewnia mu pepowina

PL: W Niemczech JUGENDAMT rabuje polskie i inne dzieci
Aktynologia.Nie dajmy sie OSZWABIC :: miroslawkraszewski.salon24.pl
Jugendamt ją ścigał, w polskim sądzie zatrzymali - Polska - Informacje - portal TVN24.pl - 09.01.2009
http://bytow.naszemiasto.pl/wydarzenia/950651.html
jugendamt - Wiadomości - WP.PL
Notatki: JUGENDAMT cd.
http://www.jugendamt-wesel.com/COMMUNIQUE_PRESSE_Beata/DonuiesieniAndl.pdf
JUGENDAMT = LIEBENSBORN - Polska - polityka, gospodarka, wydarzenia - Forum - WP.PL

Czy to bujda co tu opisują

mam wrazenie, ze nie zrozumiales moich pytan w poprzednim poscie

wkleiles 8 linkow do roznych stron, ktore wg ciebie maja pokazac jak to zle i niedorze jest polskim dzieciom, jak to one sa dyskryminowane przez urzad.
nie zapominaj, ze niemcy tez maja przepisy i taki jugendamt musi sie do nich stosowac, jesli nie to podpada pod paragraf
a to co wkleiles to sa rowniez przypadki nieudolnosci albo inaczej ... nieznajomosci drog i mozliwosci wyegzekwowania swoich praw

i na koniec, zycze wszystkim polskim dzieciom zeby ktos powolal urzad, ktory bedzie dbal o to zeby byly mniej bite i katowane bezkarnie przez swoich rodzicow, w niemczech wystarczy jeden telefon i zgloszenie takiego rodzica zeby wyladowal za kratami na kilka lat a rozprawa odbywa sie szybko, wierz mi

Powrót