alimenty na ojca

• Autor wątku Autor wątku logik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

logik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Mam taki problem.
Ojciec z którym nie utrzymuje kontaktu od kilkunastu lat (ok.14) który był pozbawiony praw rodzicielskich nade mną teraz chce ode mnie alimenty.
Czy jest to zgodne z prawem?

Płacił, ale fundusz alimentacyjny! A od drugiego roku życia widziałem go może 5 razy.

A jak się ma to, że ojciec został pozbawiony praw rodzicielskich gdy miałem 8 lat, za niego płacił fundusz alimenty, a teraz on chce abym ja płacił alimenty na niego?

to że ojciec porzucił Cię, nie płacił alimentów i nie wywiązywał się jako rodzic a nawet został pozbawiony praw nie zabiera mu prawa do domagania się teraz od Ciebie alimentów.
Takie jest chore prawo, Ty jedna jesteś w dobrej sytuacji, bo z uwagi na jego zaniedbania w miarę łatwo dowiedziesz, że jest niegodny, aby otrzymywał od Ciebie wsparcie w postaci alimentów, ale jeśli on zechce, to złoży pozew, a Ty będziesz zmuszony dowieźć tego wszystkiego. Prawo stoi po jego stronie.
Niby są art. które pozwalają się obronić, ale to długa droga, koszty, czas i stres, powinno to zostać zmienione, jak najszybciej....

Tylko,ze,jak placil FA,to ojciec ma(mial) zadluzenie wobec FA,bo dziecko alimenty otrzymywalo.Skoro MOPS(dzisiaj MOPS )wyplaca pieniadze na utrzymanie dziecka za ojca,trudno,zeby pozniej wyplacal dla ojca za dziecko(zasilki socjalne).To jest takie "luzne"rozumowanie.

Powrót