Alimenty na osobę pełnoletnią.

• Autor wątku Autor wątku K.Paulina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

K.Paulina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, sprawa wygląda tak, od momentu ukończenia pełnoletności nie dostarczyłam do OPS odpowiednich dokumentów, aby uzyskać alimenty i przez rok ich nie pobierałam. W tym momencie chcę mieć te alimenty, a jestem już miesiąc w plecy... Pytanie brzmi, czy muszę mieć jakieś papiery za ubiegły rok? I jeśli będę pisać do komornika o wniosek o egzekucji aby przedstawić, że mam zasądzone alimenty to o jakie miesiące prosić? Chodzi mi np. Że piszę w październiku to proszę o pismo na październik i listopad czy listopad i grudzień? Niestety nie mam zielonego pojęcia, gdyż panie w OPS-ie nie za bardzo potrafią pomagać niedoswiadczonym młodym osobom...

spróbuj napisać logicznie to może ktoś Ci pomoże

do komornika składasz wniosek i wskazujesz zaległość od jakiego miesiąca-to Ty wiesz, kiedy otrzymałaś od dłużnika ostatnie pieniądze, chyba że egzekucja już się toczy u komornika to wtedy idziesz do niego i wnosisz o wydanie zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji, jeśli zachodzą jej przesłanki

Napisałam najlogiczniej jak się da nie znam się na tym wszystkim :) tak, wiem że wtedy wnoszę o zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji, lecz nie wiem za jakie miesiące powinnam prosić, w ośrodku pomocy społecznej wymagają zaświadczenia za dwa miesiące, lecz nie wiem czy za miesiąc w którym pisze i następny, czy za dwa następne miesiące (podałam przykład podczas opisu mojego przypadku).

Piszesz do komornika wniosek o wydanie zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji przeciwko dłużnikowi za ostatnie dwa miesiące. Zaświadczenia te są sformalizowane i komornik na pewno będzie wiedział jakie wydać.

Powrót