Alimenty na oświadczenie pisemne (Problem)

• Autor wątku Autor wątku ukasz85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ukasz85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jeżeli ten temat był już poruszany to z góry przepraszam, na pierwszy rzut oka nie byłem w stanie się dokopać do podobnego.

Otóż sprawa ma się następująco.
Płaciłem regularnie żonie alimenty na syna na tzw oświadczenie pisemne i prawdopodobnie ktoś jej mądrze doradził że moc takowego oświadczenia jest równa praktycznie zeru i mimo iż alimenty były płacone złożyła wniosek o egzekucję alimentów przez komornika, na chwilę obecną zostałem z tymi śmiesznymi oświadczeniami które mi pisała i z dość dużą sumą do spłaty którą egzekwuje komornik.

Co z tym robić? wstępnie mi doradzono bym sprawę skierował do sądu,
Jak ma mniej więcej wyglądać taki wniosek i czy mam szansę wyegzekwować te pieniądze które już wpłaciłem? Bo nie widzę sensu płacić 2 razy tych samych alimentów, proszę o pomoc z góry DZIĘKUJĘ

Zacząć od przedstawienia komornikowi tych "oświadczeń". Może na wezwanie komornika wierzyciela sama przyzna się do otrzymywania alimentów i ograniczy (a może i umorzy) postępowanie egzekucyjne.

Problem w tym że komornik mnie właśnie odesłał z "kwitkiem" i zaproponował zgłoszenie sprawy do sądu i tu pada pytanie czy mam szansę w sądzie coś w tej sprawie zdziałać i ile mniej więcej taka sprawa może się toczyć bo ujmę to tak, na walkę z "wiatrkakami" brakuje mi już sił ,a co do współpracy żony to od razu można o tej kwestii zapomnieć, gdyż gra na zwłokę i próbuje najzwyczajniej w świecie pogrążyć mnie finansowo bo z chwilą gdy komornik zaczął egzekucję nie stać mnie na płacenie alimentów bieżących i koło się zamyka.

W takim razie proszę wystąpić do komornika na piśmie i wnieść o wstrzymanie czynności na podstawie art. 822 kpc, załączając jednocześnie do wniosku kopie tych "oświadczeń". Cudów Pan tym nie osiągnie, ale powinien Pan zyskać trochę czasu. Równocześnie powinien Pan złożyć do sądu powództwo przeciwegzekucyjne z art. 840 § 1 pkt 2 kpc i równocześnie wnieść o zabezpieczenie tego powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego przynajmniej w zakresie alimentów zaległych.
Ponadto zastanowiła bym się, na Pana miejscu, jednak nad kontaktem z prawnikiem w realu, bo sam Pan może sobie nie poradzić.

Nie wierzę!!!! Zapraszam do mojego tematu "Ezekucja i Art.822 KPC w którym opisuję sytuację że Komornik nie uznaje potwierdzeń bankowych a jedynie podpis Wierzycielki.

Powrót