Alimenty na pełnoletnie dzieci- rola matki?

• Autor wątku Autor wątku Tommylec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tommylec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam. Jestem w trakcie rozwodu. mam dwójkę pełnoletnich dzieci. Czy matka może sama żądać alimentów na dzieci? Czy dzieci, z którymi mam świetny kontakt, mogą ze mną dojść do porozumienia, bez sądu? Np. w formie umowy zawartej pomiędzy nimi, a mną? Jednym słowem- czy można w takim wypadku pominąć zachłanną żonę???

Tommylec napisał:
Czy matka może sama żądać alimentów na dzieci?

Może, jeżeli zapewnia im środki utrzymania a same jeszcze nie są w stanie samodzielnie się utrzymać.
Ewentualnie mogłaby też jako ich pełnomocnik w ich imieniu.

rozapcp napisał:
A to juz nie "sama", nie w pozwie rozwodowym.

Oczywiście - to już w osobnym powództwie. Choćby dlatego, że skład sędziowski będzie nieprawidłowy (rozwód = 3, alimenty = 1)

rozapcp napisał:
Ech, ale sie mądrzysz... Chciałbyś, aby dorosłe dziecko dochodziło alimentów w Sądzie Okręgowym?

Nie mądrzę się tylko co najwyżej przekomarzam ;-)

Ale wracając do sedna - moim zdaniem matka może w pozwie rozwodowym żądać alimentów na pełnoletnie dzieci o ile nie są w stanie się jeszcze samodzielnie utrzymać i uczą się, a środki do życia im potrzebne są zaspokajane przez matkę.

EagleInterceptor napisał:
może w pozwie rozwodowym żądać alimentów na pełnoletnie dzieci o ile nie są w stanie się jeszcze samodzielnie utrzymać i uczą się,
Sąd tego nie rozpatrzy, pominie te wnioski.
Pełnoletni sami moga dochodzić - a wtedy matka może byc ich pełnomocnikiem, nic więcej. No, chyba żeby była opiekunem prawnym pełnoletnich (ubezwłasnowolnionych).

Ale tu mowa o innej sytuacji.
Opisanej w Art. 140. § 1. k.r.o.
Choć zapewne w osobnym postępowaniu.

Dziękuję wszystkim! Dzieci nie są ubezwłasnowolnione, sponsoruję je tak samo jak ich matka (a może i intensywniej...), bo po pierwsze: nie wyobrażam sobie, abym mógł im czegokolwiek odmówić, a po drugie: jeszcze z nimi mieszkam...
Dzięki raz jeszcze!

Powrót