Alimenty na pełnoletnie dziecko ze statusem ucznia.

• Autor wątku Autor wątku Appostrov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Appostrov

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam 21 lat, od września zaczynam studium a następnie mam zamiar iść na studia. Matka rozwiodła się z ojcem już bardzo dawno(jakies 16 lat temu około?) i podobno prawnie przysługuje mi około 20 tysięcy za alimenty(mama złożyła jakieś pismo wtedy jak dobrze zrozumiałem rozmawiając z nią). Problem polega na tym, że ojciec nie pracuje(albo pracuje na czarno) i nie można od niego tych alimentów wziąć. Jak to dokładnie wygląda? Jest jakiś sposób na otrzymanie owych alimentów?

Musisz się zorientować, czy był wydany wyrok sądu zobowiązujący ojca do płacenia alimentów. Wtedy będzie można cokolwiek powiedzieć;)

Szczerze, z tego co zrozumiałem to tak, był wydany wyrok. Niestety ojciec pracuje na czarne czy jakieś "fuchy" robi, więc uznawany jest za bezrobotnego. Mama mówiła, że przez te lata nazbierało się trochę lecz to tylko kwota na papierze bo nie mają jak tego wziąć z powodu statusu bezrobotnego. Mógłbyś trochę napisać jak wygląda sytuacja? Co w takim wypadku powinienem zrobić?

Można wszcząć postępowanie egzekucyjne, jeśli takowe nie jest prowadzone.
Tylko warto znaleźć wyrok :) Wtedy komornik zajmie się ściąganiem należności, jeśli będzie z czego.

Oprócz tego można złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z art. 209 par. 1 k.k., jeśli są spełnione wszystkie przesłanki (w tym, co istotne, skutek narażenia).

Ale musisz się przede wszystkim dowiedzieć czy był wyrok i od jakiego czasu ojciec nie płaci tych alimentów. Jeśli nie było wyroku, to raczej nie wiele można zrobić do przeszłych zdarzeń. Możesz wtedy po prostu pozwać ojca o alimenty.

Mam pytanie, córka skończyła 18 lat, uczy się w technikum, ojciec w ogóle nie interesuje się swoją córką, alimenty są zasądzone, ale do tego się nie poczuwa, alimenty płaci jego matka przelewem tytułem "alimenty dla Zosi", po uzyskaniu pełnoletności nie dostałam zasądzonych alimentów. Co w takiej sytuacji zrobić?

Jeśli wyrok nie został zmieniony, jak wyżej, postępowanie egzekucyjne ;) Ale najpierw najlepiej wystosować wezwanie do zapłaty wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienia. Może ojciec nie wie, że nadal ma obowiązek i to mu przypomni.

Znalazłam wyrok o alimenty, o treści pozwany zobowiązuje się łożyć na rzecz małoletniej powódki.. . alimenty w wysokości..., do rąk przedstawicielki ustalonej małoletniej powódki ". Czy w tej sytuacji wraz z ukończeniem córki 18-tego roku życia wyrok ten wygasa i córka powinna złożyć wniosek do sądu o zasądzeniu na nowo alimentów (uczy się)?

carla79 napisał:
Czy w tej sytuacji wraz z ukończeniem córki 18-tego roku życia wyrok ten wygasa i córka powinna złożyć wniosek do sądu o zasądzeniu na nowo alimentów
Nie, nic nie wygasa, tylko pieniądze powinny byc juz płacone do rąk pełnoletniej dziewczyny. Swoją drogą, dzeiwczyna może wnieść o podwyższenie alimentów (jeśli sytuacja się poważnie zmieniła od poprzedniego wyroku, np. kontynuuje naukę na wyższym szczeblu i ma wyższe teraz uzasadnione koszty).

Obawiam się, że ojciec córki za jakiś czas będzie chciał od córki na siebie alimenty, co w takiej sytuacji można zrobić? Nie miał ograniczonych praw rodzicielskich. Nie chciałabym, aby córka za parę lat musiała płacić na ojca, którego nie zna i nie pamięta jak wygląda.

Nic nie moze Pani zrobic.Skoro ojciec placil na corke,to w przyszlosci jezeli znajdzie sie w niedostatku ma prawo oczekiwac pomocy od niej.

orzeszki napisał:
Nic nie moze Pani zrobic.Skoro ojciec placil na corke,to w przyszlosci jezeli znajdzie sie w niedostatku ma prawo oczekiwac pomocy od niej.

Chyba, że będzie to niezgodne z zasadami współżycia społecznego:)

Powrót