Alimenty na rodziców

• Autor wątku Autor wątku ciastek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciastek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Za kilka miesięcy biorę ślub. Niepokoi mnie jednak stan finansowy rodziców narzeczonej. Teraz oboje nie pracują. Przyszła teściowa nigdy nie była zatrudniona, teść przez kilka lat pracował (około10). Teraz nie jest nigdzie zatrudniony. Posiada też dość duży dług za alimenty na rodzinę. Raczej już ich nie spłaci. Moje pytanie brzmi:
1. Czy ten dług przechodzi na dzieci?
2. skoro teściowie nie posiadają dochodu to czy mogą wystąpić o alimenty do dzieci (narzeczona pracuje). Czy po ślubie kwota ta będzie zależna od sumy wynagrodzenia mojego i narzeczonej?
3. teraz kupiłem mieszkanie (na siebie) to czy po ślubie przechodzi ono na majątek wspólny?
4. Jak zabezpieczyć się aby być zupełnie oddzielnym finansowo od rodziny narzeczonej (od długów i alimentów z ich strony)?

co do mieszkania, to powinno być w umowie kupna-sprzedaży (sporządzonej notarialnie jak mniemam) zapisane, ze nabył Pan go bedąc stanu wolnego, więc stanowi ono wyłącznie Pana własność, chyba że uczyni Pan przyszłą żonę współwłaścicielem już po ślubie.
Co do reszty zagadnień nie wypowiadam się.

donia32 ehhhhhh :( (nie ma czegos takiego jak umowa kupna-sprzedazy; przeniesienie własnosci nieruchomosci mozliwe jest tylko i wyłacznie w formie aktu notarialnego; nie jest wymagany tego typu zapis w samej umowie)

Ad.1 Długi przechodza na dzieci tylko i wyłącznie, gdy przyjmą one spadek po rodzicach w sposób prosty.
Ad.2 Swiadczenie aliemntacyjne dziecka względem rodziców jest dość rzadkim przypadkiem. Oczywiscie istnieje taka możliwość o ile rodzice znajdują sie w niedostatku. Zakres świadczen aliemntacyjnych zależy od zarobkowych i majątkowych możliwosci zobowiązanego, wiec teoretycznie moze byc brany pod uwage Panstwa wspólny majatek. Z doswiadczenia dopowiem, że jezeli teściowie mają rente, emeryture etc. to ich szanse na aliemnty sa nikłe, żeby nie powiedziec zerowe.
Ad.3 Nie, bedzie to majątek osobisty. Wynika to z art. 33 KRO
Ad.4 Notarialna umowa o rozdzielność majątkowa? Jednak w tym konkretnym przypadku naprawdę uznał bym to za ostateczność.

no wlaśnie o to mi chodziło :)

mało fachowo, ale co do punktu 3 miałam rację :P

1.Jeżeli długi spadkowe przewyższają aktywa, to najlepiej jest spadek odrzucić.
2.Teoretycznie mogą, jednakże jeżeli sami nie łożyli na utrzymanie dzieci, to szanse na to są znikome. Można powołać się poza tym na art. 5kc.
3.Nie przechodzi. Natomiast po ślubie może Pan rozciągnąć własność nieruchomości na swoją wybrankę.
4.Rozdzielność majątkowa, albo jak rodzice narzeczonej umrą-odrzucenie spadku.

Dziś w tv mówiono właśnie o takim wyroku. Rodzice nie łożyli na utrzymanie dzieci, wysoki sąd zasądził alimenty od dzieci.

Powrót