H
hokuspokus2020
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry, przestałem utrzymywać kontakty z rodzicami. Matka nie pracuje od prawie 30 lat. Były epizody, że podjęła pracę na chwilę lub była na stażu. Generalnie cały czas była zarejestrowana w UP. Kilka lat temu udało jej się uzyskać rentę, nawet nie wiem na co, bo jest to człowiek, który lubi kombinować ('co zrobić by zarobić, a się nie narobić'). Ojciec pracuje cały czas. Był moment, że brali bardzo dużo kredytów, bo matka nie chciała iść do pracy. Na początku je spłacali, ale od kilku lat przestali i dług rośnie, a na pensji ojca jest komornik. Przez prawie 20 lat mojego życia matka popadała w ciągi alkoholowe (piła kilka tygodni, a kilka miesięcy była trzeźwa, przez cały okres ciągu doprowadzała dom do ruiny). Od 10 lat nie pije (1 raz się zdarzyło). Matka ciągle dobiera jakieś małe pożyczki. Wiem, że długu będę mógł się po nich zrzec. Jednak z racji tego, że moja matka to kombinatorka obawiam się, że niedługo zarząda ode mnie alimentów. Czy istnieje szansa żebym ich nie płacił? Na internecie znalazłem informację, że jest taka opcja jeżeli rodzice sami doprowadzili się do 'niedostatku'. Czy w tej sytuacji to jest możliwe? Zastanawiam się, bo do 19 roku życia mieszkałem z nimi, czy przez to mimo wszystko będę musiał to robic?