Alimenty na rzecz rodzica

• Autor wątku Autor wątku Dok789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dok789

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, jestem na studiach doktoranckich, dostaję stypendium. Moja mama nie pracuje, utrzymuje ją mąż. Ma zaświadczenie o niezdolności do pracy. Straszy mnie, że jak się rozejdzie to ja będę musiała płacić jej alimenty. Dodam, że jej codzienne zachowanie wpisuje się w definicje przemocy. Czy faktycznie będę musiała płacić na nią jeśli się rozwiedzie?

Mamie przysługuje takie uprawnienie ale Pani jest zobowiązana do zapłaty alimentów dopiero w dalszej kolejności.
Przepis prawny:
art. 128 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.

art. 130 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Obowiązek jednego małżonka do dostarczania środków utrzymania drugiemu małżonkowi po rozwiązaniu lub unieważnieniu małżeństwa albo po orzeczeniu separacji wyprzedza obowiązek alimentacyjny krewnych tego małżonka.

art. 132 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.

Zatem po pierwsze mama musiałaby wykazać, że nie uzyskuje i nie może uzyskać alimentów od byłego męża. Po drugie musiałaby wykazać, że nie uzyskuje i nie może uzyskać)wystarczających środków utrzymania we własnym zakresie. A po trzecie Pani sama może bronić się tym, że spełnienie wobec mamy takiego obowiązku wiązałoby się z naruszeniem zasad współżycia społecznego - np. mama nie pracuje pomimo takiej możliwości lub nie stara się o pomoc w postaci renty/zasiłku, brak Pani własnych możliwości finansowych z uwagi na pokrywanie własnych potrzeb i obowiązek alimentacyjny wobec innych osób (np. pani dzieci), naganne zachowanie występującego o alimenty wobec Pani, wprowadzenie się w stan niedostatku przez występującego o alimenty itd.
Przepis prawny:
art. 144(1) Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Zobowiązany może uchylić się od wykonania obowiązku alimentacyjnego względem uprawnionego, jeżeli żądanie alimentów jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Nie dotyczy to obowiązku rodziców względem ich małoletniego dziecka.

Ostatnia edycja:
Powrót