Alimenty na SKARB PAŃSTWA

• Autor wątku Autor wątku baciar242
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

baciar242

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Szanowni Państwo mój problem polega na tym że komornik mi ściąga alimenty z renty na dziecko z konkubinatu obecnie jetem żonaty i wychowuje z małżonko sześcioro dzieci w wieku od trzech do 12 lat
oboje z małżonką jesteśmy na rencie i mamy całkowitą niezdolność do pracy małżonka ma guza mózgu córka ma chore serduszko i tak że guza syn ma astmę oskrzelową a kolejny syn jest niepełnosprawny a pozostałe dzieci chorują na przewlekle choroby.
Zajęcie przez komornika mi z renty odbija się to na mojej wielodzietnej rodzinie co żyjemy przez te zajęcie w niedostatku a leki miesięcznie mnie wynoszą na dzieci ponad 700zł
Pytanie mam takie czy alimenty mogą przejść na skarb państwa gdy w domu panuje niedostatek przez zajęte alimenty i są w domu bardzo poważne choroby oraz niepełnosprawność

Nie,bo to nie panstwo jest zobowiazane do alimentacji,ale jego rodzice.Jaka to jest kwota alimentow i ile dziecko ma lat?

Na pewno mogą alimenty przejść na skarb państwa tylko trzeba spełniać odpowiednie kryteria a moja rodzina spełnia te kryteria podobnie tak jest z ZUZ oraz z FUNDUSZEM ALIMENTACYJNYM. skoro w tych dwóch instytucjach można umorzyć całe zaległości to myślę że alimenty też mogą przejść na skarb państwa. Natomiast Jeśli w domu jest wielodzietność i zaistniały poważne choroby to płacenie alimentów jest uciążliwe dla schorowanej rodziny
Po pierwsze musi się dać umorzyć gdyż mojego kolegi siostra miała założone alimenty przez jej męża gdyż nie opiekowała się dziećmi bo była ciężko chora na raka a socjalna renta to za mała kwota aby płacić alimenty i sąd obciążył alimentami skarb państwa
skoro sąd wziął pd uwagę tą chorobę to taka sama okolicznik jest u mnie i sąd musi wsiąść pd uwagę dobro moich dzieci i które żyją w niedostatku a któremu się lepiej powodzi? a przecież dobro dzieci jest najważniejsze

Dziecko ma 13 lat alimenty 200zł plus zaległe 6000

widzę, że sam odpowiedziałeś na swoje pytanie, ale to nie jest tak jak piszesz; żadne alimenty nie "idą na skarb państwa"; długi na rzecz ZUS czy Funduszu Alimentacyjnego bywają umarzane, co nie znaczy, że osoba ta nie jest w dalszym ciągu zobowiązana do alimentacji; z alimentacji może zwolnić tylko sąd prawomocnym orzeczeniem, sąd może też oddalić powództwo alimentacyjne i wówczas rodzic wychowujący dziecko ma prawo do dodatku dla osoby samotnie wychowującej dziecko (na podstawie wyroku oddalającego powództwo alimentacyjne); a swoją drogą - czyż to dziecko z konkubinatu nie jest Twoje i nie powinieneś troszczyć się o nie na równi z dziećmi z małżeństwa?

baciar242 napisał:
jetem żonaty i wychowuje z małżonko sześcioro dzieci w wieku od trzech do 12 lat
A czy Pan jest biologicznym/"adopcyjnym" ojcem tych dzieci?

I czy alimenty sa wyplacane przez FA?

tak ale komornik zabiera mi z renty zaległe alimenty w kwoce 850zl

lokata napisał:
A czy Pan jest biologicznym/"adopcyjnym" ojcem tych dzieci?

tak jestem biologicznym ojcem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Alicja Sikora napisał:
widzę, że sam odpowiedziałeś na swoje pytanie, ale to nie jest tak jak piszesz; żadne alimenty nie "idą na skarb państwa"; długi na rzecz ZUS czy Funduszu Alimentacyjnego bywają umarzane, co nie znaczy, że osoba ta nie jest w dalszym ciągu zobowiązana do alimentacji; z alimentacji może zwolnić tylko sąd prawomocnym orzeczeniem, sąd może też oddalić powództwo alimentacyjne i wówczas rodzic wychowujący dziecko ma prawo do dodatku dla osoby samotnie wychowującej dziecko (na podstawie wyroku oddalającego powództwo alimentacyjne); a swoją drogą - czyż to dziecko z konkubinatu nie jest Twoje i nie powinieneś troszczyć się o nie na równi z dziećmi z małżeństwa?
Proszę panią ten syn z konkubinatu żyje w dostatku i mają spore dochody
a moja rodzina teraz żyje w niedostatku przez komornika który mi zabiera 800zl z renty
Ponadto moja rodzina składa się z osiem osób z czego jedno dziecko jest chore na raka oraz ma chore serce, zona też ma guza mózgu syn jest niepełnosprawny a kolejny syn ma astmę oskrzelową a pozostałe dzieci często chorują.
Daje pani sobie sprawę jakie ja ponoszę z żoną wydatki na leki?
Mojego kolegi siostra miała raka i alimenty przeszły na skarb państwa.
A skoro te alimenty przeszły na skarb państwa to znaczy że mogą się do sądu zwrócić aby alimenty przeszły na skarb państwa z uwagi iż w domu jest rodzina wielodzietna i są poważne choroby z którymi się wiążą poważne wydatki na leki a gdzie do tego przybory dzieci i książki w szkole komornik mi zajął z renty ponad 800zl teraz nie mam za co wykupywać leki dzieciom nie r robię świąt bo nie mam za co a tamtemu synowi z konkubinatu się nie źle powodzi i żyje w dostatku ma pomoc z rodziny konkubiny a ja z żoną nie mam żadnej pomocy gdyż jesteśmy sierotami i myślę że taka pomoc powinienem uzyskać aby alimenty przeszły na skarb państwa

baciar242 napisał:
a moja rodzina teraz żyje w niedostatku przez komornika który mi zabiera 800zl z renty

To nie wina komornika. On tylko wykonuje swoją pracę!!

to podaj z dokumentów tamtej sprawy podstawę prawną, wg której alimenty zostały przeniesione na skarb państwa! ja nie spotkałam się z taką możliwością

Skarb Panstwa,to znaczy podatnikow,a przeciez to nie ich dziecko.Samo postepowanie komornicze jest zawinione przez Pana,bo nie placil Pan w pore,a z tym wiaza sie dodatkowe koszta.Suma alimentow biezacych 200 zl/mies.jest niewielka,ale opoznienia i dodatkowe 600 zl wynikaja z zaleglosci.

Ja się na prawie nie znam ale byłem u kolegi siostry na sprawie i i sąd obciążył skarb państwa tak jak pisałem ta osoba była chora na raka a utrzymywała się z renty socjalnej nawet sąd podwyższył alimenty które przeszły na skarb państwa
Ta osoba więcej wydawała na leki przeciwbólowe niż miała dochód
A skoro tej osobie sąd przerzucił alimenty na skarb państwa to znaczy jest to możliwe

Ag_Maz napisał:
To nie wina komornika. On tylko wykonuje swoją pracę!!

moderacja prawda od komornika też dużo zależy jak wie że w domu jest wielodzietność i poważne choroby ton złodziej alimentacyjny powinien mniejszą kwotę pobierać a nie zabiera mi ponad 800zł a teraz przez takiego moderacja cierpią moje dzieci.
Pod uwagę powinien komornik i sąd brać majątek rodziny wielodzietność i choroby w rodzinie a nie zabiera mi z renty 800zł co jesteśmy w ciężkiej sytuacji najlepiej zabrać 800zł rodzinie co jest biedna i dać drugiemu co żyję w dostatku?
Polskie prawo jest moderacja.......................

Ostatnią edycję dokonał moderator:
orzeszki napisał:
Skarb Panstwa,to znaczy podatnikow,a przeciez to nie ich dziecko.Samo postepowanie komornicze jest zawinione przez Pana,bo nie placil Pan w pore,a z tym wiaza sie dodatkowe koszta.Suma alimentow biezacych 200 zl/mies.jest niewielka,ale opoznienia i dodatkowe 600 zl wynikaja z zaleglosci.

.....................

orzeszki napisał:

ciekawe z czego miałem płacić !!!!

Jak ja od dziecka choruje na przewlekłe choroby

na prawdę? i dochował się Pan siedmiorga potomstwa, tylko gratulować zdrowia

Trzeba było używać antykoncepcji, to by Pan teraz nie płakał. A teraz MY mamy je utrzymać? Dziękuję, postoję. Za chamstwo- 6 miesięcy odpoczynku.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót