alimenty na studenta

• Autor wątku Autor wątku drurbus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drurbus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
problem dotyczy alimentów, przeiegu ich wypłaty oraz ograniczeń jakie ze sobą niosą. moja sytuacja wygląda następująco: pół roku temu odbyła się sprawa rozwodowa rodziców, zaraz po niej sprawa alimentacyjna dotycząca mnie i ojca. studiuję w trybie dziennym i ze względu na fakt niemożności samodzielnego utrzymania przyznano mi 400 złotych alimentów. moje pytania:

1. czy mogę pracować studiując dziennie w weekendy albo dorywczo bez utraty alimentów wiedząc ze będzie to kwota nie przekraczająca 450 zl (co sprawi ze wciąż nie będę mógł się sam utrzymać)?

2. ojciec pracuje na stałe za granicą. nie wiadomo gdzie pracuje. jeśli nastąpi nieciągłość w regulowaniu płatności alimentacyjnych gdzie moge zgłaszać ten fakt i czy otrzymam jakieś środki zastępcze na ten okres?

3. czy to prawda, że jesli ojciec nie bedzie łożył na moje utrzymanie, windykator może obciążyć długami jego najbliższą rodzinę (matkę, braci, siostrę)?

4. czy fakt że założę własną działalność handlową będzie obligował ojca do zaniechania płatności alimentów?

bardzo prosze o pomoc

Możliwość zarobkowania przez uprawnionego może wpływać na wysokość ustalonych przez sąd alimentów. Ale to ojciec musiałby wystąpić z pozwem o obniżenie/zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

Nie wiem co Pan ma na myśli mówiąc o windykatorze. Ale oczywiście nie ma możliwości aby ciężarem tym objąć innych członków rodziny jeżeli nie zapadnie taki wyrok sądowy.

Tylko i wyłącznie sąd może znieść obowiązek płacenia alimentów. Nie ma automatycznego przestawania. Prowadzenie własnej działalności może być przesłanką tak jak pisałem wyżej ale ponownie z takim pozewm musiałby wystąpić ojciec.

1.w takim razie jesli ojciec bedzie uchylal sie od placenia to jak mozna go zmusic do uiszczenia zaleglych oplat (oczywiscie caly czas mieszka i pracuje za granica)?
2.jesli ojciec spostrzeze sie po np 6 miesiacach ze pracuje to czy bedzie mogl sie domagac od sadu o pomniejszenie alimentow z rownoczesnym wyplaceniem rownicy jaka nastapila przez te 6 miesiecy? obrazowo: dostaje alimenty 400 zl przez 6 miesiecy ale rownoczensie pracuje. sa orzeka ze obniza alimenty do 300 zl. czy bede musial oddac ojcu roznice zaistniala przez te 6 miesiecy czyli 6 X 100 zl = 600 zl?

a co do windykacji... nie mam pojecia dlaczego uzylem tego wyrazu:) oczywiscie mowa byla o komorniku (nasuwa sie powiedzenie...zeby jezyk gietki...:))

Jeśli nastąpi nieściągalność alimentów musisz natychmiast złożyć wyrok zasądzający alimenty u Komornika w miejscu Twojego zamieszkania a następnie wystąpiC do MOPS o zaliczkę alimentacyjną. Prawdopodobnie od października zostanie przywrócony Fundusz Alimentacyjny i wtedy starać się o wypłatę alimentów z Funduszu Alimentacyjnego.
Można również wystąpić o pomoc stypendialną do uczelni do czasu załatwienia zaliczki alimentacyjnej.

Windykator, czyli komornik nie może obciążyć długami jego rodzin na podstawie wyroku dotyczącego twojego ojca.
Jeśli chciałbyś tak zrobić, bo oni są zobowiązani do alimentacji w dalszej kolejności musiałbyś założyć sprawę babci czy dziadkowi ze strony ojca w Sądzie wg ich miejsca zamieszkania , żadając od nich alimentów w określonej przez siebie kwoty. W przypadku gdy uzyskasz wyrok na jednego z nich złożyć go u komornika a on będzie egzekwował z ich dochodów alimenty dla ciebie.

Jeśli założysz swoją firmę handlową, ojciec z pewnością złoży pozew do Sądu o zwolnieni z płacenia alimentów dokumentując, że usamodzielniłeś się i możesz utrzymać się sam, bowiem do tego momentu istnieje obowiązek alimentacji./brak możliwości samodzielnego utrzymania się -------nawet jeśli skończysz Studia ojciec powinien płacić alimenty jeśli udowodnisz, że dalej nie jesteś w stanie sam się utrzymać/

swietnie...a co z drugim pytaniem?:
2.jesli ojciec spostrzeze sie po np 6 miesiacach ze pracuje to czy bedzie mogl sie domagac od sadu o pomniejszenie alimentow z rownoczesnym wyplaceniem rownicy jaka nastapila przez te 6 miesiecy? obrazowo: dostaje alimenty 400 zl przez 6 miesiecy ale rownoczensie pracuje. sa orzeka ze obniza alimenty do 300 zl. czy bede musial oddac ojcu roznice zaistniala przez te 6 miesiecy czyli 6 X 100 zl = 600 zl?

Jeśli ojciec spostrzeże się że pracujesz to może wystąpić do Sądu o zmniejszenie alimentów, ale kiedy otrzymasz pozew stawisz się na pierwszą rozprawę możesz już nie pracować. Warto wiedzieć, że Sąd żąda dochodów za ostatnie trzy miesiące.
Sąd orzeka, że obniża alimenty z dniem wpłynięcia pozwu. Alimenty wcześniej zasądzone i wypłacone przez ojca nie podlegają zwrotowi. Tak więc kwoty 600 zł nie będziesz musiał zwrócić.

Powrót