Alimenty na studiach doktoranckich

• Autor wątku Autor wątku six-shooter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

six-shooter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wiem, że każda sytuacja jest indywidualna i podlega ocenie sądu, ale czy często zdarza się w polskich sądach, że obowiązek alimentacyjny ciąży na rodzicach także podczas kontynuacji nauki na studiach doktoranckich?

Mozesz wystapic o nie. Ale na studiach doktoranckich masz stypendium. 1200zl chyba. Sa stypendia naukowe i socjalne. Projakosciowe... Od marszalkow wojewodztw. Dobry student na doktoracie ma kolo 5 tys na miesiac wiec....poza tym masz wyksztalcenie by isc do pracy. Zajec jest malo wiec masz duzo czasu na dorobienie.

5000 zł? Spotkałem się do tej pory ze zjawiskiem narzekania na warunki finansowe (podobnie ja wśród studentów), ale dziękuję za informacje.

U mnie był limit pobieranych stypendiów którego nie mozna przekroczyć. Koleznka dostala stypendium marszałka cos koło 3 tys i nie składała papierów o naukowe bo z doktoranckim przekroczyłaby 5 tys i zabraliby jej któreś. Były osoby które nie miały ani grosza...to fakt. Zawsze mozna doktorat zrobic z wolnej stopy. radze sie 2 razy zastanowić czy warto się poświęcić dla doktoratu. Zalezy wszytsko od kierunku, uczelni itd. Nie masz 99% pewnosci że dostaniesz etat na uczelni to szkoda czasu lepiej iśc do pracy i zdobywac doswiadczenie. A doktorat robic obok jak bardzo chcesz. Bo na 99% do niczego on ci sie poza swiatem naukowym nie przyda. Chyba że jesteś prawnikiem, lekarzem, bedziesz sędzią itd.

Ostatnia edycja:
A na czym polega studiowanie "z wolnej stopy"?

Nie pisałam o studiowaniu tylko o obronie z wolnej stopy. Czyli napisanie doktoratu, zdanie egzaminów i obronę bez studiowania na studiach. Koleżanka tak robi. Nie wiem czy nadal to aktualne. Czy cos sie zmieniło. Są jeszcze zaoczne studia doktoranckie.

Powrót