Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Wiem, że każda sytuacja jest indywidualna i podlega ocenie sądu, ale czy często zdarza się w polskich sądach, że obowiązek alimentacyjny ciąży na rodzicach także podczas kontynuacji nauki na studiach doktoranckich?
Mozesz wystapic o nie. Ale na studiach doktoranckich masz stypendium. 1200zl chyba. Sa stypendia naukowe i socjalne. Projakosciowe... Od marszalkow wojewodztw. Dobry student na doktoracie ma kolo 5 tys na miesiac wiec....poza tym masz wyksztalcenie by isc do pracy. Zajec jest malo wiec masz duzo czasu na dorobienie.
U mnie był limit pobieranych stypendiów którego nie mozna przekroczyć. Koleznka dostala stypendium marszałka cos koło 3 tys i nie składała papierów o naukowe bo z doktoranckim przekroczyłaby 5 tys i zabraliby jej któreś. Były osoby które nie miały ani grosza...to fakt. Zawsze mozna doktorat zrobic z wolnej stopy. radze sie 2 razy zastanowić czy warto się poświęcić dla doktoratu. Zalezy wszytsko od kierunku, uczelni itd. Nie masz 99% pewnosci że dostaniesz etat na uczelni to szkoda czasu lepiej iśc do pracy i zdobywac doswiadczenie. A doktorat robic obok jak bardzo chcesz. Bo na 99% do niczego on ci sie poza swiatem naukowym nie przyda. Chyba że jesteś prawnikiem, lekarzem, bedziesz sędzią itd.
Nie pisałam o studiowaniu tylko o obronie z wolnej stopy. Czyli napisanie doktoratu, zdanie egzaminów i obronę bez studiowania na studiach. Koleżanka tak robi. Nie wiem czy nadal to aktualne. Czy cos sie zmieniło. Są jeszcze zaoczne studia doktoranckie.